Bøger om roser

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Her finder du bøger om de mange flotte roser, som er med til at give haven et romantisk skær og en dejlig duft, hvis man vælger sorter med duft. Bøgerne er ordnet efter udgivelsestidspunkt – den nyeste kommer først.

Et liv med roser

Ernst Jensen

Bogens omdrejningspunket er Ernst Jensens store passion for roser af alle slags, hans lange dyrkningserfaring og vejen til at blive besat af roser. I bogen er der beskrivelser og flotte billeder af de mange sorter, som dyrkes i og trives i haven ved Ribe. Der er også gode dyrknings- og beskæringsvejledninger. Forfatteren anvender kemiske midler mod skadedyr og sygdomme.

Ernst Jensen har i mange år været aktiv i Det danske Rosenselskab både som bestyrelsesmedlem og skribent i bladet. Han holder også en del foredrag om roser.

Ernst Jensen: Et liv med roser. Forlaget Klematis 2009. 160 sider. 298 kr.

En duft af roser – dekorationer og dyrkning

Else-Marie Andersen og Claus Dalby (fotos)

Hvis man holder meget af roser og at lave smukke buketter og dekorationer med dem – eller mangler inspiration, så bør man se nærmere på En duft af roser – dekorationer og dyrkning, som er udkommet på forlaget Klematis, skrevet af Else-Marie Andersen. Det er en stor og flot bog, hvor hvert opslag viser en dekoration og med en tekst, som fortæller lidt om de brugte blomster, bl.a. hvilke rosensorter, der er brugt.

Else-Marie Andersen:En duft af roser – dekorationer og dyrkning. Klematis. 2008. 144 sider. Stort format. 348 kr.

100 roser

///Af Grethe Bjerregaard

100 roser, skrevet af Grethe Bjerregaard, er en lille nem opslagsbog, der dels beskriver rosens historie og de forskellige arter og rosentyper, dels har en kort leksikal omtale af 100 forskellige roser, illustreret med gode fotos. Desuden er der i bogen en kort gennemgang af, hvordan man dyrker og formerer roser, herunder rosernes sygdomme. Der er også et afsnit om navngivning af rosensorter.

Grethe Bjerregaard er hortonom fra Landbohøjskolen. Hun har i mere end 20 år været ansat ved Gartneriets Informationstjeneste under Dansk Erhvervsgartnerforening. Hun har skrevet adskillige havebøger.

Grethe Bjerrregaard:!00 roser. Lindhardt og Ringhof A/S. Udkommet 1. marts 2007. 88 sider. Vejl. pris 100 kr.

Gamle roser

Af Hugo Lykke

»Gamle roser« er en smuk og inspirerende bog. Den er fuld af idylliske billeder fra forfatterens egen have og af roser i øvrigt. Bogen fortæller de gamle rosers kulturhistorie, og beskrivelsen af de 210 sorter er inddelt i afsnittene: Gamle æbleroser, Rankende roser, Gigantroser, Slyngroser, Engelske roser og Kinesiske roser. Bogen har desuden gode og praktiske oplysninger om plantning, pleje og formering. Den er fuld af inspiration til, hvor man kan bruge roser, bl.a. til pergolaer og gange og til at gøre haven afvekslende og poetisk.

Hugo Lykke driver sammen med sin kone Ellen Lykke Ellen og Hugo Lykke’s Rosenplanteskole på Djursland. Der er også en flot besøgshave, som er åben i sommermånederne.

Hugo Lykke: Gamle roser. Politikens Forlag i samarbejde med Det danske Haveselskab. Marts 2007. 123 sider indb. 249 kr.

De engelske roser

Af David Austin

De engelske roser er blevet kendt for deres enestående skønhed, og David Austins arbejder fortsat med at skabe endnu bedre og mere tilfredsstillende sorter. I denne bog beskriver han, hvordan han gav sig i kast med at kombinere de historiske rosers skønhed og duft med de moderne rosers mange farver og evne til at blomstre flere gange. Bogen er fyldt med flotte fotos og detaljerede beskrivelser af David Austins mest elskede og nyeste sorter. Sidst i bogen er der også et kort dyrkningsafsnit for engelske roser.

David Austin, der er født i 1926, har avlet og krydset roser i mere end 60 år, og er stadig meget aktiv i gartneriet, hvor han bruger det meste af sin tid på at udvikle nye roser. I 1999 udkom hans bestseller David Austin’s English Roses på dansk med titlen Engelske roser (Nyt Nordisk Forlag).

David Austin: De engelske roser. Nyt Nordisk Forlag. Arnold Busck. Juni 2006. 304 sider. 299 kr.

Roser – ej blot til pynt

Af Anemette Olesen

Det er en smuk nyttebog om roser, hvor man kan finde inspiration til at bruge rosen både kulinarisk og kosmetisk. Her er opskrifter på spændende mad, bla. kager, læskende drikke og marmelader. Der er også anvisninger på at fremstille rosendufte til krop og hjem. Der er f.eks. et afsnit med grundopskrifter på rosenolier, eddiker, rosenvand m.m. Desuden er bogen fuld af rosenlegender, små tekster om overtro og opskrifter på historisk rosenmedicin.

Anemette Olesen er forfatter til mange bøger om krydderurter, vilde planter, grønsager og blomster. Hun kommer altid hele vejen rundt om planterne med både dyrkning og brug i mad og medicin. Hun er en kendt foredragsholder.

Anemette Olesen: Roser – ej blot til pynt. Modtryk. April 2005. 56 sider. 149 kr. Bogen kan også bestilles hos forfatterens forlag: Skarresøhus Forlag

Politikens store bog om roser

Af Mette Østergaard

Politikens store bog om roser er en god håndbog for haveejere, som gerne vil have roser i haven, men som mangler viden om roser. Her kan man både finde viden om, hvordan roser plantes, passes, plejes og formeres, og hvordan de forskellige arter bruges i haven som solitærplanter, i krukker, som hække, på pergolaer og rosenbuer osv. Her kan man læse om rosens historie, engelske roser, klatreroser, buketroser, storblomstrende roser, vilde roser m.fl. Der er over 400 smukke rosenbilleder taget af forfatteren.

Mette Østergaard er hortonom og landskabsarkitekt, uddannet på Landbohøjskolen. Hun er også forfatter til Politikens bog om køkkenhaver og kendt fra flere grønne programmer på TV.

Mette Østergaard: Politikens store bog om roser. Politikens Forlag. 2005. 282 sider. 269 kr.

Historiske roser

Af Torben Thim

I Historiske roser fortæller Torben Thim om rosens oprindelse og den interessante historie om rosens vej til haverne i Europa. Der er et afsnit om vildroser og deres nærmeste hybrider samt et leksikon med 180 historiske roser. som også idag er unikke, både med hensyn til blomsterrigdom, skønhed og duft. Der er fotos af alle 180 sorter. Bogens flotte rosenbilleder er taget af forfatteren.

Torben Thim har siden 1979 ejet en af verden fineste rosensamlinger med historiske roser, som han overtog efter Valdemar Petersen, og han har siden føjet flere sorter til samlingen. Han driver den berømte Rosenplanteskole i Løve.

Torben Thim: Historiske roser. Gyldendal. 2004. 240 sider. 199 kr.

Roser til altaner, terrasser og små haver

Af Mark Mattock

Fokus for denne bog er at få det bedste ud af rosendyrkningen på begrænset plads, f.eks. på altaner, terraser og i små byhaver. Mark Mattock har udvalgt de rosensorter, som han mener egner sig bedst til at vokse på begrænset plads, og han giver forslag til den bedste anvendelse af dem. I bogen er der nogle meget flotte rosenportrætter af fotografen Linda Burgess – i alt er der 80 portrætter med sortsbeskrivelse af udvalgte sorter, bl.a en del nye rosensorter.

Mark Mattock: Roser til altaner, terrasser og små haver. Aschehoug. August 2002. 168 sider. 279 kr.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere

Rosenbud

Bøger om hønsehold.

Landsforeningen Praktisk Økologi

Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi

Naturplanteskolen

Køb bogen Fantasilater

Urteskolen.com

Bøger om ingefær.

Økologiens Have

Se alle bøgerne i webshoppen

Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Bøger om roser

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider