ret rundt i haven

Asparges står på spring

Af Karna Maj, lørdag, 20. april 2002

asparges

Aspargesskud titter frem, men det går langsomt, indtil varmen er der. De her har haft et lidt beskyttet liv inde mellem et par akelejer. Foto: Karna Maj

Det er ved at være en uge siden, at jeg så de første aspargeshoveder titte frem i aspargesbedet. Faktisk fandt jeg de allerførste for 14 dage siden, da jeg lugede. Men det var lidt snyd. Jeg har nemlig et par akelejer, som har fået sået sig helt inde i et par af mine gamle aspargesplanter. Her er det jo umuligt at få dem væk, så toppen må jeg fjerne en gang imellem. Akelejerne havde faktisk lavet et fint mikroklima, så da jeg fjernede bladene, stod der fem 3–4 cm høje aspargesskud og så blottede ud i en lidt bleg tilstand. De lov til at beholde de oplugede akelejeblade som dække og med en stille undskyldning.

Varme skal der til

Men nu titter der aspargesskud op i alle tre aspargbesbede, både dem med de rødlige skud og de helt grønne. De grønne er de flotteste, men de smager ikke nær så godt. Så det gør ikke så meget, at jeg har glemt navnet.

Nu mangler der bare varme, og den kommer i næste uge, loves der, så jeg glæder mig allerede til at kunne nuppe den første asparges og spise den rå. Det er noget helt andet end dem, jeg engang imellem i vinterperioden forledes til at købe.

Tidsler i aspargesbedet

Desværre har jeg også et problem i det ene aspargesbed. Her er tidsler. Jeg synes, at jeg hvert år luger mange gange, men åbenbart ikke tit nok til at udsulte planterne. Som man kan se på billedet nedenfor er der allerede god fotosyntese igang med alle de blade. Problemet er, at så store blade sættes på ca. en uge, når de skyder frem. Og her i aspargesbedet kan jeg ikke luge i dybden, kun fjerne toppen, ellers ødelægger jeg aspargesplanternes rodnet, og det tåler de ikke.

Tidsler

Tidslerne vælter op i hele det ene aspargesbed. Foto: Karna Maj

Problemet skyldes faktisk en nabo, der lod tidlserne sætte frø, som i efteråret førtes med en god vestenvind og regnede ned over nabohaverne. Det her er dog et af de få steder, hvor det blev et varigt problem. Men der spirer her mange år efter stadig ny tidselplanter frem. Året efter, hvor stykket var ejet af kreditforeningen, var jeg ovre og slå 100 m² tidsler ned i tide med en le. Så hold øje med naboens have.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > April > Asparges står på spring

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider