ret rundt i haven

Masser af persille

Af Karna Maj, torsdag, 25. april 2002

Persille

Dejligt atter at kunne hente masser af persille i haven. Foto: Karna Maj

Persille kan vi her i huset næsten ikke få nok af. Jeg har hvert år 12–15 m persille, og det spiser vi det meste af, selv om vi kun er to til daglig. Vi erstatter mange gange sovs med hakket persille til kartoflerne. Derfor er det næsten en helt befrielse igen at kunne hente al den persille, som vi har lyst til, efter at jeg de sidste to måneder har måttet nøjes med at hente det i den takt, som der kom små nye blade frem.

Den selvsåede persille

Det er selvfølgelig ny persille, jeg drømmer om, og den skal helst være klar til de nye kartofler forhåbentlig er der til Grundlovsdag. Det kan kun lade sig gøre med den selvsåede eller en efterårssået persille.

Forrige efterår såede jeg persille omkring 1. september. Den spirede fint, så sidste forår stod min persille allerede i fine rækker med de første rigtige blade på det her tidspunkt. Fint, tænkte jeg, det gør du fremover. Men det lykkedes ikke i efteråret – der spirede stort set ikke noget af det frø, som jeg havde sået. Det var ellers nyhøstet som året før. Jeg håber, at det bare var den meget fugtige september 2001, som var årsagen. I hvert fald prøver jeg igen til efteråret.

Derfor har jeg måttet »ofre« den ene ende af et bed, hvor der skulle være kartofler, så en god kvadrat meter med selvsået persille kan blive stående og give det første hold persille til de tidlige kartofler.

Persille

Selvsået persille. Foto: Karna Maj

Persillen er spiret

Den sidste uges tid har jeg været nede på hug for at se, om den såede persille var på vej op. Der var masser af kimplanter, men ingen var persille. Så jeg var ved at blive lidt nervøs – også set i forhold til, at den heller ikke spirede i september. På den anden side, så bruger jeg næsten altid hjemmehøstet persillefrø.

Men så endelig i går var den der – ikke kun nogle få planter, men hele rækker af kimplanter. Det var dejligt. Så er det kommende års persilleforbrug i hus. Jeg har i hvert fald aldrig haft persille, der ikke vil vokse. Hvis det ikke går hurtigt nok, så plejer en god gang kompost mellem rækkerne og en gennemvanding hurtigt at hjælpe på det.

Persille

Den såede persille på vej op. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > April > Masser af persille

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider