Så persille først i september

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

I september er der masser af bar jord i haven, og den gamle persille står med modne frø. Så hvad er i grunden mere oplagt end at høste en håndfuld og så en række?

Normalt plejer man at så persille i det tidlige forår, men hvis man sår i eftersommeren i stedet, og de små persilleplanter spirer og klarer vinteren, får man masser af persille i forsommeren. Lykkes det ikke, er den eneste skade, der er sket, at man har brugt lidt tid på det. Og så kan man bare dyrke noget andet på stykket. Det var lige nøjagtig det, jeg konkluderede og gjorde det første år. Og med succes.

persille i forsommeren

Et overraskende resultat i forsommeren 2009 – masser af det flotteste kruspersille trods dyrkning i ukrudt og tæt på en række kål. Foto: Karna Maj

Persillemangel i forsommeren

Ny persille 10. maj

Allerede først i maj er der den fineste nye persille. Billedet er fra 10. maj. Foto: Karna Maj

Normalt mangler jeg altid persille fra midt i maj og til hen mod sankthans. Den gamle, overvintrede persille går hurtigt i blomst, og den forårssåede persille er endnu ikke stor nok.

Men nu er det anderledes. Der står en lang række efterårssået persille, som havde overlevet vinteren som helt små planter. De står nærmest i stampe til langt hen i april, men sidst i april ­begynder der at ske noget. Først i maj kan vi hente ny persille, og snart er der mere persille end vi kan bruge – og vi bruger meget.

Til min fødselsdag midt i juni, hvor jeg ellers kun lige har kunnet plukke nok ny persille til drys på de nye kartofler, kan jeg nu proppe to grydestegte kyllinger helt fulde med persille. På det tidspunkt forærer jeg gerne en persillebuket væk og til stor glæde, for på det tidspunkt koster en lille dusk på 50 gram i en plastikpose 20 kr.

Septembersået persille

Min første dyrkning med septembersået persille foregik på et halvåbent markareal, men med læ fra øst og syd. Nu dyrker jeg i min mere lukkede have. Lokaliteten er det forholdsvis varme Vestlolland, og det kan selvfølgelig være medvirkende til den gode overvintring. Men kruspersille plejer at være vinterhårdfør nok, og planterne er godt etableret allerede sidst i oktober.

Små persilleplanter i oktober

Fine små persilleplanter i oktober. Billedet er fra 22. oktober. Foto: Karna Maj

Jeg sår persillen i den første uge i september. Jeg har kun prøvet at så kruspersille, og jeg tror ikke, at den glatbladede persille vil kunne overleve vinteren. Den overvintrer normalt langt dårligere end kruspersille. Men det er jo ikke ­forbudt at afprøve det.

Overvintrede persilleplanter i januar

Persilleplanterne vokser næsten ikke i vintermånederne. Billedet er fra 25. januar. Foto: Karna Maj

Det første år stod persillen nabo til en række efterårssåede spidskål, som ikke blev helt så stor en succes, da de blev sået for sent og var for små ved vinterens start (se øverste billede). I foråret blev kålrækken gødsket med tørret kyllingegødning, og persillen har antagelig fået lidt gødning derfra. Men ellers blev den ikke gødsket eller vandet.

De andre år har jeg givet persilllen kompost i det tidlige forår, eller gødet den, når væksten er kommet i gang i april. Er det et tørt forår, vander jeg persillerækken, så væksten holdes i gang.

Enkelte planter gik i blomst

Jeg var meget spændt på, hvornår planterne ville begynde at blomstre. Persille er jo en toårig plante, og den efterårssåede havde haft en normal vinter med masser af frost og sne. Men kun få af planterne gik i blomst hen over sommeren – nok ca. 10%. Når man i sensommeren sår spidskål, som også er toårig, går de heller ikke i blomst, men sætter hoved. Men hvornår de forskellige toårige planter registrerer vækstperioden som en toårig periode og går i blomst, har jeg ikke kunnet finde tilgængelige oplysninger om.

Jeg har nu dyrket septembersået persille i en del år, og mønsteret er det samme, at enkelte planter går i blomst første forår, men de fleste sætter først frø andet forår.

En enkelt plante er gået i blomst i persillerækken. Den kan fjernes – eller blomstre til glæde for insekterne. Foto: Karna Maj

Prøv det i din egen have

Metoden har været omtalt i tidsskriftet Praktisk Økologi 5/2009, og flere medlemmer af vores havenetværk Havelyst.dk, har siden afprøvet metoden med succes.

Men det vil være en god idé at forsøge med at så i flere hold med f.eks. en uges mellemrum for at finde ud af, hvornår det er bedst at så i netop din have. Der er i hvert fald tre ting, som såtidspunktet kan være afgørende for:

  • Hvor store planterne når at blive inden vinter.
  • Hvilken plantestørrelse man skal stile efter, for at de kan klare vinterens påvirkninger.
  • Hvor sent man skal så for at undgå stokløbning.

Indtil du får erfaring med såtidspunktet i din have, er det nok klogt ikke at droppe at så persille i marts/april, hvis nu mange planter går i blomstring første forår.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Staudemarken

Timian er godt til stenbede.

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Solsikken

Alt til den økologiske have

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > To- og flerårige > Så persille først i september

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider