Året rundt i haven

Masser af bønner og snegle

Af Karna Maj, lørdag, 3. august 2002

Det er en lidt blandet fornøjelse at komme hjem fra ferie og høste bønner. Blandet skal tages ret bogstaveligt, da det er den rene fornøjelse at plukke bønnerne – der er rigtig mange af dem og de er flotte, men bønnerne har hullede blade og sneglene kravler i det fugtige og våde vejr helt åbenlyst rundt på bønneplanterne midt på dagen.

Bønner

Masser af friske bønner. Bønnerne til højre skal der laves bønnesalat af – de er høstet inden at frøene er begyndt at udvikles. Bønnerne til venstre skal blancheres, snittes i 1–2 cm stykker og fryses ned til ovnretter – de er blevet høstet lidt for sent på grund af ferie, og nogle af dem er begyndt at udvikle små frø i bælgene. Foto: Karna Maj

En god bønnehøst

I år er vi blevet forsynet med dejlig regn med jævne mellemrum. En af vores venner, som vi besøgte på ferieturen, har en stor græspæne, som var usædvanlig flot og grøn, og han sagde, at det var første år, mens de har haft haven, at den plæne har været uafbrudt flot grøn en hel sommer. Men som hans kone skyndte sig at tilføje, så er sommeren jo ikke helt forbi endnu.

Men bønnerne har i hvert fald fået det vand, de skal have, og de giver rigtig mange bønner. Både grønne, gule, høje og lave. Ja, selv snitbønnerne står flotte og er lige ved at være høstklare. Det er ellers dem, jeg har mindst held med normalt.

Bønnesalat

Lige nu er bønnesalat med masser af tomater og hvidløg det store hit her i huset. Jeg koger bønnerne i vand med salt til det, man i pastasprog kalder »al dente«. Det vil sige, at man har noget fast at bide i, men de skal være så kogte, at man ikke har en hvinende fornemmelse, når man bider i dem. Derefter snittes de helt varme og vendes i en olie-eddikedressing, som er tilsat masser af hvidløg. Her i huset er det et helt hvidløg – ikke et fed. Når de er afkølede og helst har trukket 1–2 timer, kan man blande dem med tomatbåde. Det er især godt sammen med voksbønner. De kan også bare drysses med finthakket persille, spises som salat eller man kan spise bønnesalat med godt groft, nybagt brød til – med eller uden kød til.

Bønnesalat

Bønnesalat med voksbønner og tomater i en olie-eddikedressing med masser af hvidløg. En god mættende salat. Foto: Karna Maj

3. hold bønner er en fiasko

Min tredje såning af bønner 16. juli, som skulle give bønner i efteråret, er derimod en fiasko. Da jeg kom tilbage fra en tur til Samsø, var det et lidt sørgeligt syn. Der er kun få, som står pænt, og mange af de andre kimplanter er ødelagte. Bedre står det til med hestebønnerne. De er kommet pænt op. Det er nok for sent at så et nyt hold bønner, så det bliver noget helt andet. Desværre kan jeg ikke plante grønkål her, da der var rødkål sidste år. Jeg har ellers en hel del udplantningsplanter klar. Men jeg har også nogle store salatplanter klar til udplantning.

Snegl på bønner

I dage med fugtigt varmt vejr kravler sneglene rundt oppe i bønneplanterne midt på dagen, så de var meget synlige. Foto: Karna Maj

Sneglene æder bønneplanterne

For så vidt er det i orden, at sneglene æder af bønnebladene, da jeg jo ikke skal bruge dem. Og det ser ud til, at de holder sig fra bønnerne. Og når jeg ser lidt nærmere på en enkelt lille snegl og iagttager, hvordan den føler sig frem og ligefrem ser ud til at overveje, hvor den nu skal hen, så er det svært at slå den ihjel. På den anden side er jeg lidt bekymret, da jeg kan se, at sneglene har opformeret sig godt i den her fugtige sommer. I foråret var der så få snegle i min have, at selv den udplantede salat ikke blev spist.

Det viser, at naturen hele tiden ændrer sig – også i min have. Jeg har da også besluttet at tage det med ro til foråret og se om ikke vinteren, mine solsorte, løbebiller m.m. rydder tilstrækkeligt ud i mængden af snegle og snegleæg inden den ny vækstsæson. I det tidlige forår må jeg så udlægge kålblade og se, hvor mange snegle, der indfinder sig herunder, når det er stort set eneste føde i haven. På det tidspunkt er det let at indsamle agersnegle. Det er det ikke i en have fuld af planter. Og heldigvis har jeg endnu ikke dræbersnegle, for så kunne jeg ikke tage det så afslappet. Jeg har lige fået et brev fra et af vore medlemmer i Landsforeningen Praktisk Økologi, som sidste år indsamlede – og talte – ialt 26.000 snegle i sin have i Augustenborg med en pølsetang. Lidt skræmmende.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > August > Masser af bønner og snegle

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider