Dyrk bønner til at tørre og gemme

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Grønne bønner dyrker man i de fleste køkkenhaver, men det er også muligt at dyrke bønner til tørring i sin have. Det giver nye muligheder for selvforsyning med en helt ny type fødevarer, som vi ellers plejer at købe i butikkerne.

De købte tørrede bønner er dyrket i udlandet, og det kan anbefales at købe de økologiske, hvis man ikke har mulighed for at dyrke dem selv. De økologiske er ikke ret meget dyrere, og her er man sikker på, at de er dyrket uden brug af kemiske midler.

Borlottobønner er smukke

Så smukke bønner kan man høste i sin egen have og gemme til vinterbrug. Det er ren klimamad, som ikke koster energi ved dyrkning og opbevaring Foto: Karna Maj

I øvrigt skal man ikke dyrke bønner til tørring for at spare penge, da det er en af de fødevarer, som fås til en meget rimelig pris set i forhold til, hvor stort et areal, der skal bruges til dyrkningen,

Dyrkning af tørrebønner

Det er enkelt at dyrke bønner til tørring. Bønner kræver ikke ret stor arbejdsindsats, da de hurtigt lukker i rækkerne, og dermed forhindrer at ukrudt spirer frem. Normal er 1–2 kultiveringer af jorden mellem rækker nok. Herefter passer de stort set sig selv, indtil bælgene er tørre til høst.

Der er dog nogle enkle ting, som det er en god ide at tage højde for i dyrkningen:

  • Så tidligst muligt. Bønner bør dog ikke sås, førend jorden er blevet over 14° C, gerne lidt højere for at give en hurtig og sikker fremspiring. Det er normalt sidst i maj til først i juni.
  • Brug tidlige sorter, som kan nå at modne og tørre på planterne. Det sikreste er at bruge kendte sorter af tørrebønner.
  • Man kan evt. plukke de sidst ansatte bælge som grønne bønner, hvis de ikke kan nå at udvikles og tørre. Det giver planten mulighed for at sætte alt ind på at udvikle de tilbageværende bønner.
  • Planterne hives op og lægges/hænges til eftertørring, når bælgene er tørre i ude i haven, eller vejret ikke giver mulighed for, at de tørrer færdig derude. Er der bønner, som er udviklede, men ikke kan tørre færdige, kan de høstes til brug som friske bønner og evt. lægges i fryseren til senere brug, De kan fryses uden blanchering.
  • Frøene bælges, når de er tørre. Tørrede bønner kan opbevares i papirsposer i et køligt rum i flere år. Hvis man har plads nok, kan planterne med de tørre bælge lægges væk til senere brug et tørt sted, og først bælges, når de skal bruges. Børn synes det er sjovt at bælge bønner, både som friske og tørrede frø.
  • Det er en god ide at sortere de største og flotteste frø fra til at så næste år.
Bælgning af bønner

Færdigtørrede Borlottobønner bælges – et arbejde som børn synes er sjovt at være med til. Foto: Karna Maj

Sorter til tørring

I princippet kan alle sorter bruges til at tørre, hvis de er så hurtige i deres udvikling, at de kan nå at udvikle tørre frø i det danske klima. I meget fugtige og kolde somre kan det være svært at få en god høst. Men de senere år har det været uden problemer at dyrke bønner til tørring.

Men der er forskel fra sort til sort, hvor gode og fine bønner der udvikles, og dermed hvor stort udbyttet bliver. Der er også forskel på, hvor godt bønnerne beholder deres farve, når de koges.

I butikkerne kan man købe sorter af Borlottobønner, som både er velegnede til at spise som friske frø og tørre til at gemme. Men ellers er der ikke sorter af deciderede tørrebønner til salg i butikkerne.

Sorter af tørrebønner er der til gengæld rigtig mange af på Frøsamlernes frøliste, både sorter af lave buskbønner og stangbønner. Her kan man finde sorter med hvide, røde, sorte, brune og plettede bønner.

Fine bønner

Flotte bønner til at gemme til vinterbrug. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Ærter og bønner > Dyrk bønner til at tørre og gemme

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider