Året rundt i haven

Usædvanlige blomster i december

Af Karna Maj, mandag, 17. december 2007

Mens vi andre tænker mest på jul, så er lever planterne deres eget stille og lidt upåagtede liv, og nogle af dem kan ikke helt finde ud af det med årstiderne. Man kan godt få sig en overraskelse eller to, hvis man går en tur i haven her lige inden i jul.

I mit krydderurtebed står en selvsået hjulkrone, som stadig blomstrer her i december. Ikke kun en enkelt blomst, men en halv snes stykker, og der er mange knopper. Årsagen er selvfølgelig, at nattefrosten her indtil nu har været så minimal her på Vestlolland, at den ikke har gjort det af med denne store hjulkrone.

Hjulkrone i blomst i december

Hjulkronens blomst er i lidt lav sol meget smuk, men lidt mere rødlig i det end om sommeren. Der er mange flere knopper på vej – men måske kommer frosten dem i forkøbet. Foto: Karna Maj

Lige ved siden af hjulkronen står en rosmarin med en halv snes udsprungne blomster og mange knopper og signalerer forår. Jeg troede næsten ikke mine egne øjne – blomstrende rosmarin hører til midt i april og ikke i december.

Rosmarin er en overraskende blomst i december

Rosmarin er en overraskende blomst her i december, men den er ikke så overbevisende smuk som i april. Den er lidt mærket af vejr og vind, og så er en mørk decemberdag ikke særlig god til at tage billeder i. Foto: Karna Maj

Sjovt nok, så er der ikke knopper i den rosmarin, som står mest beskyttet i min have. Den er i øvrigt blevet til som en stikling af den, der blomstrer, og den havde sidste forår masser af
blomster. Den blomstrende moderplante har stået i krukke i nogle år og blev først plantet ud i bedet midt på sommeren, mens efterkommeren blev plantet ud sidste efterår. Mon det kan være en del af forklaringen?

Det er lidt spændende at se, hvordan den blomstrende rosmarin klarer vinteren. Mit håb var en mild vinter, hvor planten bare overlever, ikke at den skulle bruge kræfter på blomstring i utide. Men måske har den det ligesom de ægtepar, som holder deres guldbryllup på 40 års dagen for at være sikker på at nå det.

Kommentarer

Der er 6 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2007 > December > Usædvanlige blomster i december

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider