Hjulkrone

Af Camilla Plum, kogekone og forfatter, Fuglebjerggaard

Hjulkrone har et væld af himmelblå stjerneformede blomster.

Hjulkrone har et væld af himmelblå stjerneformede blomster, som kan bruges som pynt på maden. Foto: Karna Maj

Hjulkrone

Borago officinalis

Kæmpestore planter fyldt med fine stjerneblomster i intenst himmelblåt hele sommeren er, hvad man får, hvis man sår en pose med hjulkronefrø – og så i al evighed selvsåede hjulkroner over hele haven. De skal være velkomne, de pynter på uventede steder, og som alle selvsåede planter er de langt mere frodige end dem, man prøver at tvinge til at vokse på geled. Der findes en hvid variant af hjulkrone og en med brogede blade, og de er ret sjove at have sammen, hvorefter de efter en enkelt sæson vil skabe et stærkt blandet afkom.

At hjulkroneblomster er spiselige ved de fleste, og fine det er de med en svag smag af agurk. Man skal huske at pille dem af den meget stikkende stilk, de sidder på. De pynter i alle mulige sammenhænge uden at tilføje den helt store smag. Blomsterne kan pynte på alt, hvad man kan tænke sig af desserter, kager, salater og sandwich. Men de bør kun bruges i begræset omfang.

Spiselige blomster er også blå hjulkroneblomster

Det er fristende at plukke masser af de små yndige blå blomster til kagepynt, men ifølge drogelisten bør man ikke spise af planten. Foto: Karna Maj

Redaktionsnotat: Hjulkroneblomster bør kun bruges i meget begrænset omfang, da det i følge Drogelisten ikke er acceptabelt at indtage hjulkrone. Plantedele af hjulkronefamilien er ifølge Drogelisten ikke sundhedsmæssigt acceptable på grund af deres indhold af pyrrolizidinalkaloider, som har vist sig kræftfremkaldende i dyreforsøg og som forårsager leverskader i mennesker.

Teksten er et uddrag af Camilla Plums bog Blomstrende mad, som er udgivet i oktober 2008 på Politikens Forlag. Bogen er illustreret med smukke fotos af Anne-Li Engström. Pris 149 kr.

Kommentarer

Der er 7 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Solsikken

Alt til den økologiske have

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Staudemarken

Timian er godt til stenbede.

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > Enårige > Hjulkrone

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider