Vanris skal klippes af – ikke rives af

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Vanris

Vanris skal klippes af i august, ikke rives. Foto: Karna Maj

Et godt gammelt haveråd er, at man skal rive vanris af stammerne på frugttræer, fordi skuddet så ikke vokser ud igen. Det er da også rigtigt, at mange af van­risene ikke kommer igen, når man har lavet dette nummer, men det er alligevel problematisk. Der sker nemlig det, at man åbner for svampeangreb, og træet dermed ikke er i stand til at bruge sit naturlige forsvars­system, når man har flået vanrisene ud.

Vanris er erstatningsskud for manglende fotosyntese i kronen. Ofte er de helt lodrette, og som regel ønsker man ikke disse nye skud. Hvis man skal fjerne vanris, skal de fjernes i august måned, og de skal klippes af – ikke rykkes af. Når man klipper i august, vil der kun dannes få nye vanris, fordi træet, i stedet for at danne nye vanris, genaktiverer ikke-aktive blade.

Undertiden kan der være god mening i at bevare nogle vanris, hvis der f.eks. er opstået ubalance i kronen, fordi en gren er knækket. Man kan altså bygge en ny del af kronen op med vanris. Hvis man ønsker, at der skal komme blomstring fra de nye vanris, kan man klippe dem ved fjerde knop. Der vil så dannes skud, som bliver til frugtgrene.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Arresø Pil

Find det rette haveredskab til beskæring

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Beskæring > Vanris skal klippes af – ikke rives af

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider