Timian skal klippes tilbage efter blomstring

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

De forskellige timianarter blomstrer ikke helt på samme tid. Den almindelige havetimian, Thymus vulgaris, er normat afblomstret fra sidst i juni, hvor andre arter stadig kan blomstre. En art som oreganotimian blomstrer allerede i maj.

Klip de visne blomster af

Timianbed

De visne timianblomster skal klippes af. Foto: Karna Maj

Efter blomstring skal blomsterne klippes væk. Der er ingen grund til, at de bruger energi på at sætte frø, medmindre man vil høste til at så af. Også rent udseendemæssigt pynter det at få de visne blomster klippet af.

Det er desuden en god ide at klippe timianplanter lidt tilbage efter blomstring. Især hvis man ikke har klippet dem tilbage i de tidlige forår for at få lave og kompakte planter.

Tilbageskæring for at få lave og kompakte planter

Timian nedklipning

En ret kraftig nedklipning af flere år gamle timianplanter. Men der er kun klippet i de grønne plantedele, ikke i de forveddede brune stængler. Foto: Karna Maj

Hvis de høje arter af timian, især havetimian, ikke beskæres, bliver de i løbet af få år meget høje, med lange forveddede grene og efterhånden bare forneden. Hvis man skærer dem tilbage, får man lave, mere kompakte og buskede timianplanter. Det er især vigtigt, hvis man bruger dem som kantrække, eller de skal holdes på en begrænset plads.

Bunddækkende arter skal også klippes

De lave arter, som ofte bruges som bunddække, skal også have klippet blomsterne af. En hækkesaks er god til formålet. En plæneklipper skulle også kunne bruges til de tæppedannende arter, hvis klippehøjden sættes korrekt.

Skær kun i de grønne skud

Man må aldrig skære tilbage i de forveddede grene, men kun i frisk grønt, og der skal være mange nye skud tlbage, som får lov til at vokse videre. Det er jo disse skud, som vi skal bruge i maden det kommende år.

Timian nedklipning

Det er vigtigt kun at beskære i de grønne dele af timianplanterne, og der skal være masser af grønne skud tilbage. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudemarken

Timian er godt til stenbede.

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > To- og flerårige > Timian skal klippes tilbage efter blomstring

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider