Beskæring af hortensia i foråret

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Der findes mange forskellige arter af hortensia. Denne artikel drejer sig om forårsbeskæring af den almindelig hortensia, Hydrangea macrophylla, som er dog den mest almindelige i danske haver.

Den almindelige hortensia er en forgrenet busk på 1–3 meter, alt efter hvor hårdt den beskæres. Og det er vigtigt at have det med, når man planlægger at plante en hortensia. Det er jo en helt anden oplevelse, man har, når man køber en potte med en masse grønne grene fyldt med meget store mørkegrønne blade og en stor blomst for enden af hver gren.

Hortensia

Almindelig hortensia er en forgrenet busk – de visne blomsterstande skal klippes af, når faren for nattefrost er minimal fra slutningen af april. Foto: Karna Maj

Blomsterknopperne er allerede dannet inde i de nye grønne skud. De begynder at folde sig ud allerede i april. Hvis man klipper dem væk, klipper man også sommerens store blomsterflor væk.

I foråret skal man kun skære alle de visne blomsterhoveder af. Det er vigtigt, at de får lov til sidde vinteren over, da de beskytter mod frostskade. Man klipper blomsterhovederne af over det første kraftige grønne skud, når faren for nattefrost er ved at være ovre.

Selvfølgelig skal evt. visne grene fjernes, og det er også en god ide hvert år at fjerne en eller et par af de store gamle grene helt i bund, så der komme nyvækst helt fra bunden. Hvis det er nødvendigt, for at busken skal blive harmonisk eller for at begrænse dens størrelse, kan man selvfølgelig også skære nogle af grenene tilbage over et grønt skud. Men igen, det er sommerens blomster, man fjerner.

Hortensia

De visne blomsterhoveder skal sidde vinteren over, da det giver mindre risiko for frostskade. Foto: Karna Maj

Hortensia

De visne blomsterhoveder klippes af lige ovenfor det første kraftige skud. Foto: Karna Maj

Det er meget vigtigt for at få en flot blomstring, at hortensia ikke mangler vand på noget tidspunkt. Den trives fint i delvis skygge.

Hortensia

Hortensia med masser af store blomsterskærme. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 47 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Arresø Pil

Find det rette haveredskab til beskæring

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Beskæring > Beskæring af hortensia i foråret

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider