Jord og gødning til krukker

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Krukker og potter med planter er meget dekorative, ikke mindst på altaner, terrasser, i gårdhaven eller ved indgangen til huset. Krukkerne har også den fordel, at man kan skifte planterne ud flere gange i årets løb, så der altid er flotte planter på disse centrale steder. Men for at det kan blive en virkelig succes med frodige planter, skal planterne ikke kun have jord nok at vokse i, den skal være rigtig god.

En god pottejord

Pottejord som planterne skal vokse i en hel sæson, eller måske flere, skal så være luftig, at den kan tåle, at der vandes dagligt. Desuden skal den være god til at holde på mineraler og vand, dvs. at den skal være humusrig. Og endelig skal den indeholde de nødvendige mineraler. En ikke helt omsat kompost lavet af haveaffald er et godt udgangspunkt for en god pottejord, da den hen igennem sommeren komposterer færdig i potten. Det vil således hele tiden være mineraler til rådighed for planten. Ormekompost er derimod for næringsrig, og der bør heller ikke tilsættes frisk gødning.

Luft til rødderne og jorddække

Det er vigtigt hele tiden holde øje med krukkeplanter. De må aldrig mangle vand. Og alle krukker skal have hul i bunden, så overskydende vand kan komme væk, da planterødder ikke tåler stående vand. Man kan desuden komme et drænlag af større sten eller et par mursten i bunden af potterne, alt efter deres størrelse.

Et lag groft jorddække oven i potten, f.eks. flis, dækbark eller kakaoflis forhindrer, at jordens struktur ødelægges, og jorden efterhånden bliver for kompakt. Et dæklag på 5 cm forhindrer, at ukrudtsfrø spirer.

Gødningsvand og topdressing

Planter i potter skal være frodige og i god vækst. Begynder de at se lidt triste ud, er man nødt til hurtigt at vande med gødningsvand, så planten får tilført de nødvendige mineraler samtidig med, at det også sætter skub i omsætningen i kompostjorden i krukken. Som gødningsvand kan man bruge brændenældeudtræk, udtræk af brændenælde- og kulsukkerblade, udtræk af husdyrgødning.

Flerårige planter i krukker skal omplantes eller topdresses med f.eks. ormekompost eller økogødning af lupiner eller diverse organiske naturgødninger.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Ormeposten

Orme til kompostbeholderen

Rhododendron-Haven

Sænker jordens surhedsgrad

Solsikken

Alt til den økologiske have

FAUSOL A/S

HORNUM gødning – det professionelle valg

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Gødning > Jord og gødning til krukker

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider