Valg af krukker

Af Inge Havetip, forfatter, Inges havetips

Krukker til roser

Der skal bruges store krukker til roser, hvis de skal trives. Foto: Inge A. Futtrup

Store krukker er lettere at passe end små krukker. Små krukker skal vandes oftere end store krukker. I løbet af en solskinsdag bruger planterne i krukkerne rigtig meget vand, og jo mindre krukken er, jo hurtigere tørrer den ud.

Der er også vigtigt, at der er plads til plantens rødder i krukken.

Det vil sige, at der skal være et harmonisk forhold mellem krukken og planternes rodnet. Rødderne ikke må være presset alt for hårdt sammen, men omvendt må der heller ikke ligge en masse overflødig jord i krukken. Rødderne skal helst danne netværk i hele krukkens volumen.

Lige når du har plantet, vil rødderne selvfølgelig ikke fylde ret meget, men efter en månedstid skal de gerne have bredt sig så meget, at det meste af jorden følger med, hvis du prøver at løfte planterne op af krukken.

Lave og runde krukker. Foto: Inge A. Futtrup

Krukker er et spørgsmål om smag og behag

Rent visuelt vil det også være pænest, hvis krukke og plante passer sammen. Små planter kommer let til at forsvinde i en stor, bred krukke – og høje, slanke planter skal helst have en krukke, der giver dem en vis ballast.

Det visuelle handler dog også om smag og behag. Det kan bla diskuteres, om halve whiskytønder ser pænest ud med lave stedmoderblomster i trængsel eller om der bør stå et lille træ eller en opstammet plante i tønden. Eller om der skal være både og – som fx en opstammet minisyren i en tæt bund af violer.

Denne flettede opsats er smuk og elegant. men den er også let og vælter nemt, når det blæser. Så den passer bedst i en lækrog. Foto: Inge A. Futtrup

Terracottakrukker, træbaljer eller glaserede krukker

Terracottakrukker er lavet af et porøst materiale, som giver vandet mulighed for at fordampe. Derfor skal de vandes oftere end glaserede krukker. Det samme gælder for træfade, trætønder og træbaljer, mens plastikpotter holder fint på vandet. Om det er en fordel eller en ulempe afhænger af vejret.

Klimaet i krukker med stor fordampning er generelt køligere end i plast- og metalbeholdere. Hvis du stiller en galvaniseret krukke i solen, kan der blive virkelig hedt for rødderne inde i krukken. Det gør der ikke i samme grad i en tønde af træ.

Whiskytønde med blomster Foto: Inge A. Futtrup

Frostsikre krukker

Nogle krukker kan sagtens tåle at stå ude i vintervejr og frost, mens andre risikerer at sprænge, så spørg altid, om krukkerne er frostsikre, hvis du har planer om at lade dem tilbringe vinteren udendørs.

Frostgarantien plejer ikke at omfatte eventuelle udsmykninger på krukkerne, og selvom der er kommet en ny generation af terracottakrukker, som er frostsikre, så kan overfladen på dem krakelere lidt eller skalle af. Så inden du overlader dem til Kong Vinters nykker, så gør op med dig selv, om du betragter den slags frostskader som skæmmende ar eller patina.

Krukker har aldrig godt af at stå direkte på jorden eller græsset om vinteren, og du bør helst ikke flytte rundt med dem eller støde til dem i frostvejr.

Krukker, der smalner til foroven, bør aldrig udsættes for frost, når de er fyldt med jord. Let nattefrost skader dog ikke, så du kan roligt tage dine krukker i brug i det tidlige forår. Hvis planterne kan tåle frostgraderne, så kan krukkerne som regel også.

Frostsikre krukker. Foto: Inge A. Futtrup

Din personlige krukke-stil

Det klassiske, som sjældent slår fejl, er at holde krukkerne indenfor samme farveskala og/eller materiale, hvad enten du samler dem grupper, stiller dem på rad og række eller spreder dem ud over hele terrassen eller haven.

Det frodige og favnene, som kræver god formsans, er at blande runde, firkantede, høje, smalle, tykke, flade og brede krukker. Det plejer at lykkes bedst i grupper. På rad og række kommer det hurtigt til at ligne en misforstået udstilling eller ungernes påhit.

Det frække, som nok signalerer mere kreativitet end elegance, er at blande stribet plastik, fund fra loppemarkedet, et par zinkbaljer og glaserede krukker i alskens farver til en herlig rodebutik.

Hvis krukkerne skal stå i klynger, så opnår du altid den bedste effekt ved at sætte dem i grupper på 3, 5 eller 7 – og husk også lige at skæve til huset og havens øvrige interiør. Kreative indfald passer nu engang bedre til et hyggeligt bondehus end til en stilren funkisvilla.

Stilrent – krukker, der passer til huset. Foto: Landhave.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Laybourn Design

Yoga- myrer af metal

Karma Shop DeLuxe

Vi har krukker til det nordiske klima.

Her er du: Forsiden > Inspiration > Kunst og keramik > Valg af krukker

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider