Agurkskimmel

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Pseudoperonospora cubensis er navnet på en svamp, som kan angribe agurkplanter og give sygdommen agurkskimmel. Agurkskimmel kan både være et problem på friland i asier og på agurk i drivhus.

Agurkskimmel findes i det meste af verden i varme og fugtige klimazoner, men det er en ny sygdom i Danmark, hvor man så de første angreb i 1980’erne. Siden 1986 har den været et alvorligt problem for asieavlere. Man er ikke sikker på, om den overvintrer eller bliver blæst hertil sydfra hver sommer.

Angrebet er letgenkendeligt

Agurkskimmel

Læsionerne på bladet bliver efterhånden kantede og ligner mosaik, der afgrænses af bladnerverne. Foto: Karna Maj

Svampesporerne kan føres med vinden over lange afstande, når luften er tilpas fugtig. Og når først svampen er etableret på agurkbladene, vil sygdommen udvikle sig meget hurtigt i varmt og fugtigt vejr. I drivhuset ses angrebet ofte fra sidst i juli, hvor der kommer dugdannelse og dermed fugtighed om natten kombineret med høje sommertemperaturer om dagen.

De første symptomer er svagt gule pletter på bladene, som i første omgang kan lede tanken hen på spindemider, men sygdommen udvikler sig meget hurtigt, og når de efter få dage bliver klart gule og kantede og ligner mosaik afgrænset af bladnerverne, er der ikke længere tvivl. Angrebet udvikles hurtigt ved kølige nætter efterfulgt af varme, tørre dage. Efterhånden visner bladene, og planterne ser afsvedne ud, og der afkastes nye sporer, som inficerer andre agurkplanter. I fugtigt vejr kan man på bagsiden af bladet se en helt pels af gråsorte sporer.

Ingen resistente sorter endnu

Der arbejdes intenst på at forædle såvel asie- som drivagurksorter, der er resistente mod agurkskimmel. Problemet er ikke kun at skabe nye resistente sorter – de skal også være gode sorter med et godt udbytte og pæne agurker.

Indtil vi får reistente sorter, må vi affinde os med, at vore agurkplanter nogle år går til i agurkskimmel i løbet af august. Det er jo dog kun en lille del af høsten, vi mister, da der ofte kan høstes en del agurker i den periode, hvor planten visner ned. For mindre end 20 år siden var det meldug, der ødelagde vore agurker i juli/august, men her har man haft stor succes med at forædle agurksorter, som er meldugsresistente. Så forhåbentlig kan vi også snart købe agurksorter, der også er resistente overfor agurkskimmel.

Det er en meget dårlig ide at forsøge at bruge kemiske midler mod agurkskimmel. Dels høster man i haver og drivhuse løbende afgrøder, dels vil sprøjtemidler mod svampesygdomme dræbe den gavnlige svampeflora i jorden.

Læs mere om agurkskimmel

Hvis man vil vide mere om agurkskimmel, er der flere informationer i Grøn Viden nr. 108, juli 1997 med titlen »Agurkskimmel – en alvorlig svampesygdom« af Gitte Kjeldsen Bjørn, Afdeling for Frugt og Grønsager, Årslev, Charlotte Bolvig Birch og Hans Henrik Kampmann, Forsøgsstationen Danefeld, Marslev. Heri kan man bla. læse om forsøg med forskellige asiesorters modtagelighed for agurkskimmel på friland. Grøn Viden publikationerne kan købes ved henvendelse til Danmarks JordbrugsForskning, tlf. 8999 1615.

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Plantesygdomme > Agurkskimmel

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider