Potte, rodklump eller barrodet

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Rødderne er en meget vigtig del af en plante. Rødderne er planteproducenterne nødt til både at begrænse og beskytte, når planterne skal sælges og leveres til haveejerne. Det gøres på forskellig vis: i potter, som rodklump og barrodede. Hver metode har sine fordele og ulemper.

Planter i potter

Planter i potter har den meget store fordel, at man kan plante de forskellige arter en meget stor del af året, da plantens rødder ikke beskadiges ret meget ved plantningen. Selvfølgelig forudsat at de passes med den nødvendige mængde vand ved plantning i sommerhalvåret.

Det er dog en absolut forudsætning, at planten har været så længe i potten, at den har gennemvokset jorden, dvs. at der er en god potteklump, så rødderne bevares intakte ved plantningen. Af og til sælges der billige planter, som er pottet umiddelbart inden salg, så al jorden falder af rødderne ved plantningen. På den anden side må planten ikke være det, man kalder pottebunden, hvor planten har stået alt for længe i potten og for lang tid siden skulle have været solgt eller pottet om i en større potte.

Hvis planten er pottebunden, er potten overfyldt med rødder – ofte kan man se, hvordan de vokser rundt i potten i søgen efter nye udfoldelsesmuligheder. Hvis man alligevel køber en sådan plante, bør rødderne beskæres inden plantning, så ny rodvækst kan søge udad. Rødderne vil typisk være helt brune uden de lyse rodspidser, som viser, at planten er i vækst. Oftest kan man også umiddelbart se på planten, at den ikke er i god vækst, og ofte vil det være svært at stikke en finger ned i jorden i potten – det hele er rødder.

Hvis man har mistanke om, at den plante, man er i færd med at købe, er pottebunden, så vend den ud af potten og se efter. Den pæne metode er at bede forhandleren om at gøre det – så risikerer man heller ikke at sprede løs jord ud over den halve planteskole, hvis man har fejlvurderet det.

I dag er det almindeligt at købe både træer, buske, stauder og udplantningsplanter i potter.

Planter med rodklump

De planter der er forsynet med et net rundt om rodklumpen kaldes klumpplanter, og de er ca. 40% dyrere end barrodede planter. Dette skyldes, at det er langt mere besværligt at grave op og pakke disse planter. Klumpen skal være den »originale« jord som planterne har groet i, så en stor del af de fine små rødder og rodspidser er bevaret. Men klumpen har kun en vis udstrækning, og man kan ikke få hele plantens vidt forgrenede rodnet med i den forholdsvis lille klump. Derfor har barrodede planter oftest længere rødder end klumpplanter, og eventuelt en større rodmasse.

Buske og træer sælges ofte med rodklump efter løvfald, når det er plantesæson.

Læs også svaret på spørgsmålet Skal nettet om rodklumpplanter fjernes

Barrodede planter

Barrodede planter er virkeligt barrodede, dvs. uden klump eller jord. De skal plantes hurtigst muligt igen, og de skal beskyttes mod udtørring, for eksempel ved at blive transporteret i en papirsæk. Barrodede planter bør først købes og plantes efter løvfald. Her er der mulighed for at få et meget stort rodnet med. Det er bedst at plante lige efter løvfald, hvor jorden stadig er så lun, at der kan nå at blive dannet nye, fine rødder i efteråret.

Barrodede roser kan købes og plantes i november, og de har ofte både kraftigere og med bedre rødder end roser købt i potter.

Ved at bruge barrodede planter minimerer man samtidig risikoen for at få snegleæg med ind i haven.

Barrodede træer og buske bør kun købes og plantes efter løvfald.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Plantning > Potte, rodklump eller barrodet

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider