Genbrug havens planter og spar penge

Af Inge Havetip, forfatter, Inges havetips

Træer og buske er dyre i indkøb og desuden tager det mange år, før de er vokset ordentlig til. Så bevar de træer og buske, som allerede er i haven. Betragt dem som en gave – og en invitation til at tænke i nye kreative baner. Det er jo ofte de finurlige indfald og skæve ideer, som gør haven personlig og unik.

Bevar havens træer og buske

Træer giver haven højde og danner en form for loft. To dimensioner, som desværre mangler i alt for mange haver. Jeg ved godt, at de også skygger og smider om sig med blade. Men mange planter foretrækker at vokse i let skygge, og blade forbedrer jordbunden. Bare tænk på, hvor lækker mulden er ude i skoven. Så glæd dig over både skygge og blade. Begge dele skaber frodighed.

Finurlig beskæring af egetræer. Træer kan klippes og beskæres, så de giver haven et personligt præg. Her er det egetræer, der har været under saksen. Foto: Inge Havetip

Synes du træerne er for store, så husk, at brede og store stedsegrønne træer og buske hurtigt kan stammes op og give plads til en skyggefuld bænk eller et smukt skovbundsbed med bregner, hosta og påskeklokker, som kan klare sig med en enkelt årlig omgang lugning. Nemt og kønt.

image: __http://www.havetip.dk/media/1868/02-baenk-under-opstam

Bænk under høje træer. I mangel af tid og lyst kan naturens planter danne et fint bunddække under høje træer og rundt om hyggelige siddepladser. En dejlig have behøver ikke nødvendigvis være velfriseret. Foto: Inge Havetip

Større løvfældende buske som tjørn, hyld, hassel og syren kan også stammes op, så de ligner små flerstammede træer – og store træer kan beskæres i toppen, så de ikke virker alt for voldsomme i en lille have.

Står træerne i din have på besværlige steder, så plant nogle lave buske rundt om dem. Ribs- og solbærbuske er perfekte til formålet, og de kan sagtens tåle lidt skygge. Et gammelt træ med sådan en »fodpose« af buske kan ligefrem blive havens flotteste midtpunkt. Prøv bare at forestille dig, hvordan haven vil se ud, hvis du laver en snoet græssti rundt om beplantningen – eller måske ind gennem buskene.

image: __http://www.havetip.dk/media/1869/03-ribsbuske-og-aeble

Det gamle krogede æbletræ stod oprindelig slemt i vejen, men en fodpose af ribsbuske og stauder har gjort det til havens smukke midtpunkt. Foto: Inge Havetip

I mange haver vokser der en række buske langs med hækken. Hvis hæk og buske er lige høje, kan det se lidt kompakt ud, men hvis du holder hækken lav og lader buskene vokse op over den, får du straks mere liv i haven. Og fuglene vil elske det. I det hele taget foretrækker fugle en have, der er bygget op i etager. Altså græs, bunddække og stauder i bunden. Hække og buske som en slags møbler i forskellige højder – og træer som landingspladser og udkigsposter.

Køb barrods-planter i billige bundter

Er der ikke plantet ret meget i haven, så kan du komme rigtig langt for 500–1.000 kr, hvis du udelukkende køber såkaldte barrodsplanter. Det er såmænd helt almindelige planter, der bare ikke står i potter eller har en stor klump jord om rødderne. De fås ofte i bundter af 10–25 stk, og lad dig ikke forvirre af, at nogle planteskoler omtaler dem som hækplanter. Hver eneste hækplante kan nemlig sagtens blive til en stor busk eller et flot træ.

image: __http://www.havetip.dk/media/1870/04-denne-hasselbusk-s

Denne opstammede hasselbusk blev plantet for 20 år siden som en lille barrodsplante. Foto: Inge Havetip

Her er det nok på sin plads lige at indskyde, at du selvfølgelig ikke skal plante 25 enkeltstående bøgetræer i en lille villahave ;-) Til gengæld vil det være oplagt at købe fx spiræabuske og cypresser som hækplanter/barrodsplanter og lave et dejligt fuglekrat i et hjørne af haven.

Lav dine egne planter

Rigtig mange plante er lette at formere. De fleste buske kan fx kroges ned – dvs, at du bøjer en lang gren ned og holder den tæt til jorden med en lille flise, en krampe eller en sten. Dæk lidt af grenen med jord, og efter et år er grenen blevet til en lille busk med livskraftige rødder. Det eneste, du skal gøre, er at klippe navlestrengen til moderplanten og finde et godt sted til den nye busk.

Vælg nemme og robuste planter

De fleste haveejere har en svaghed for eksotiske og sjældne planter. Sådan nogle sarte størrelser kan bestemt også være smukke, men som regel er de både dyre og besværlige at passe.

image: http://www.havetip.dk/media/1871/05-syrener.jpg

Syrener kan også købes som billige barrodsplanter. De vokser lidt langsomt i starten, men efter 5 år fylder de godt i haven. Foto: Inge Havetip

Så hvis du drømmer om en nem og frodig have, hvor du kan slappe af, så vælg robuste planter, som passer til vort klima.

Jo billigere en plante er i indkøb, jo lettere er den som regel at formere og få i vækst. Det siger jo næsten sig selv. Sådan en plante behøver gartnerne ikke at bruge ret meget tid og energi på, og derfor kan den sælges billigt.

Den slags planter vil også være nemme at passe hjemme i din have. Og det gælder såmænd også sommerblomster og køkkenurter. Jo billigere frøposen er, jo mere livskraftige er frøene – bare tænk på radiser eller helt almindelige blomster som morgenfruer og honningurt. Når du sår den slags, er du 99% sikker på succes.

Stik fingeren i jorden og i luften

Det allervigtigste, når du skal anlægge eller omlægge en have, er dog jordbunden og vindforholdene. Nogle planter trives bedst i lerjord, andre foretrækker sandjord. Nogle har brug for meget vand og bør kun plantes under fugtige forhold, mens andre sagtens kan klare sig på en både tør og solrig plet.Og så er der dem, der hader blæst – og dem der tåler blæst.

image: http://www.havetip.dk/media/1872/06-fingerboel.jpg

Fingerbøl Digitalis. Fingerbøl/Digitalis hører til de nemme og robuste blomster. De trives fint i den skyggefulde skovbund men kan også klare sig i et solrigt staudebed, blot der er læ. Foto: Inge Havetip

Så stik fingeren i jorden – og i luften inden du vælger planter. Og behold endelig de planter, som allerede trives i din have. De er nemlig dine bedste venner, som vil sørge for, at dit haveliv bliver let og ukompliceret.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Robinie.dk – SkovTrup

Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ

Hobbydrivhuse.dk

Dyrk dine egne grøntsager og urter

Arresø Pil

Økologisk dyrket og usprøjtet pil.

AltomByg

Trænger haven til en kærlig hånd?

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

FC Beton

Nye fliser eller sten til terrassen?

Primabolig

Anlægsgartneren betaler sig

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Genbrug havens planter og spar penge

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider