Månedens dekoration i marts

Af Renate Rosenmeier, blomsterbinder, Renate Rosenmeier

I 2013 ligger påsken sidst i marts, og jeg er rigtig glad for al slags »påskeæg«, fordi de har en smuk form og er fantastisk nemme at dekorere. Alle æg kan pyntes, og det gode ved det er, at de kan genbruges år efter år, – ja de bliver faktisk flottere, jo ældre de bliver.

Æg dekoreret med vandfarve og bladsølv

Æg har en smuk facon og er lette at dekorere – her med vandfarve og bladsølv. Foto: Sarah Rosenmeier

Udpustede æg kan efterhånden købes i mange hobbyforretninger og hos blomsterhandleren, men man kan selvfølgelig også selv gå i gang med at stikke hul i begge ender og puste. Vær bare opmærksom på at ægget skal desinficeres med sprit først(husk at skylle spritten af igen, for den smager ikke godt).

Når æggene er klar til at blive pyntet, er det en god ide at have alt parat, som du skal bruge.

Vandfarvede æg

Til vandfarvede æg skal du bruge:
Udpustede æg, vandfarve, pensel, glas med vand, en ring af toiletpapirpap, hårlak eller decoupagelim, en lille svamp, evt. bladsølv.

Sådan gør du:
Hvis du ønsker sarte pastelfarver er det vigtigt at du bruger mere vand end farve. Det må gerne løbe ned ad ægget for det giver en rigtig flot effekt og farverne blandes også flot på denne måde. Stil det til tørring på papringen og vent til det er helt tørt. Ønsker du at pynte med bladsølv, sprayer du med lidt lak eller pensler lidt decoupagelim på. Smuldr bladsølv med fingrene på et avisunderlag og rul ægget forsigtigt frem og tilbage på sølvet. Dup efter med fingrene, så det sidder fast.

PS. Bladsølv er meget livlig og et lille pust kan blæse det ud i alle retninger, så det kræver ro og ingen vind, når du arbejder med det, men resultatet bliver meget flot.

Pastelfarvet æg med sølv i rede af grenstumper og vedbend. Foto: Sarah Rosenmeier

Naturfarvede æg

Til de naturfarvede æg skal du bruge:
Udpustede æg, sølvpapir, avis, køkkenrulle, alunpulver, de tørre løgskaller af rødløg og alm. løg, rødbedeskræl, rødkålsblade og kaffegrums. En stor gryde med vand.

Sådan gør du:
Riv et stykke sølvpapir (20 × 20cm) og læg det på avispapir og læg et fugtigt stykke køkkenrulle oven på. Læg rigeligt forskelligt plantemateriale (løg, rødebede osv) på køkkenrullen og drys med en spsk. alun på det hele. Læg ægget midt på materialet og fold nu det hele omkring ægget, så det slutter helt tæt med køkkenrullen og sølvpapiret. Sølvpapirsæggene lægges i kogende vand med låg. Kog dem ca. 2 timer og hæld vandet væk og lad dem køle af i gryden. Når de er afkølede kan du forsigtigt tage dem ud af indpakningen. Du kan evt. smøre dem ind i madolie, så bliver farverne mere klare.

PS. Ønsker du mere information til naturfarvning af æg, kan jeg anbefale Gerda Abildgaard’s bog »Plantefarvning af æg«, forlaget Olivia.

Naturfarvede æg i en fin lille rede af naturmaterialer. Foto: Sarah Rosenmeier

Akrylmalede æg

Æg farvet med acrylfarver.

Æg farvet med acrylfarver. Foto: Sarah Rosenmeier

Til det med akrylmaling farvede æg skal du bruge:
Udpustede æg, akrylmaling, pensel, evt. kniv eller svamp, hårspray eller limspray.

Sådan gør du:
Akrylmaling dækker rigtig godt. Du kan blande farverne, så du får flere nuancer på ægget. Hvis du vil have et lidt slidt look på ægget, kan du kradse det forsigtigt af med en kniv efter tørring eller bare bruge en grov svamp og gnide lidt på ægget, når det er lidt fugtigt endnu.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Blomster og dekorationer > Månedens dekoration i marts

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider