Druer i danske haver

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Bogen »Druer i danske haver« er beregnet til almindelige haveejere, som gerne vil have succes med at dyrke vindruer i deres have.

Bogens forfatter, Jens Michael Gundersen er en af de få eksperter i vinavl, som vi har i Danmark.

Efter at have læst første del af bogen, er selv en haveejer med et frimærke af en have overbevist om, at der er plads til indtil flere vinplanter i hven. Og man kan allerede fornemme den sydlandske stemning med vinstokke, der med sine guirlander af blå klaser af søde vindruer slynger sig op ad en mur, på et plankeværk eller en pergola hen over terrasse eller hønsegård. Ja, selv på altaner og terrasser kan man dyrke vin i krukker ifølge bogens anvisninger.

Bogens forfatter gennemgår grundigt, hvordan man planter og passer vinstokke, og hvordan man beskærer og opbinder planten. Det hele er illustreret med farvefotos og tegninger.

I bogen er der både anvisninger på brug af kompost og kunstgødning, og i omtalen af de sprøjtemidler, det er tilladt at bruge i private haver mod diverse sygdomsangreb på druer, gøres der rede for, om de er tilladte til økologisk dyrkning. Forfatteren har hermed lagt det ud til læseren selv at afgøre, om man vil dyrke sine druer med ingen eller få kemiske midler.

Hvis man vil dyrke sine druer økologisk, er det vigtigt at vælge sunde sorter, og her får man god hjælp i bogen, da forfatteren har forsynet alle de omtalte sorter med en karakter for sundhed.

»Druer i danske haver« rummer en sortsoversigt på 30 sorter spisedruer og vindruer, som gennemgås udførligt – også med farvefotos. Mange af druesorterne er nyheder, som her første gang beskrives på dansk, bl.a. kerneløse druer, som modner på friland.

Det sidste afsnit i bogen gier anvisninger på, hvordan man kan anvende de mange druer, som man efter nogle år vil kunne høste. Her er korte anvisninger på opbevaring af friske druer, vinfremstilling, syltetøj, vineddike m.m.

Jens Michael Gundersen

Jens Michael Gundersen anlagde allerede i 1993 en vingård og har i årenes løb afprøvet hundredvis af sorter til det danske klima. I dag driver Jens Michael Gundersen i samarbejde med Torben Andreasen Dansk VinCenter Aps, som er en kommerciel vingård i Avedøre Landsby. Jens Michael Gundersen er i øvrigt Havenyt.dk’s ekspert i vin og varmekrævende frugter.

I 1998 udkom bogen Vinavl i Danmark skrevet af Jens Michael Gundersen og Benny Génsbøl.

Jens Michael Gundersen: Druer i danske haver. Elkjaeroghansen. 0kt. 2002.116 sider. Ca. 189 kr.

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Køb bogen Fantasilater

Økologiens Have

Se alle bøgerne i webshoppen

Gartneri Toftegaard

»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere

Rosenbud

Bøger om hønsehold.

Urteskolen.com

Bøger om ingefær.

Landsforeningen Praktisk Økologi

Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi

Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Druer i danske haver

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider