Vinavl i Danmark

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

»Vinavl i Danmark« er en meget omfattende fagbog, som indeholder al nødvendig viden for at gå i gang med vinavl og vinfremstilling. Det er en stor og flot bog med mange farvefotos, skrevet af Benny Génsbøl og Jens Michael Gundersen. Den kan fint bruges som opslagsbog, da forfatterne mange steder gentager eller henviser til allerede forklarede sammenhænge. Jens Michael Gundersen har senere etableret Dansk VinCenter.

Bogen er meget grundig bl.a. med afsnit om vindyrkningens historie i Danmark og en gennemgang af vindyrkning i andre kølige lande. Mere vedkommende, når man gerne vil hurtigt i gang med at dyrke lidt druer, er bogens afsnit om vinplantens biologi, vingårdens indretning, beskæring af vinstokke (en god og grundig vejledning), opbindingssystemer og formering af vinplanter.

I et afsnit om sygdomme redegøres der for forebyggelse og mulig bekæmpelse med de midler, der er tilladt i Danmark. Af disse midler er kun svovl godkendt til økologisk dyrkning.

Derudover er der et rigtigt godt afsnit med gennemgang af både spise- og vindruer, hvor hver enkelt sort beskrives meget omhyggelig, både med hensyn til dyrkning og bedømmelse af sortens egnethed til vinfremstilling.

Endelig er der en meget grundig gennemgang af vinfremstilling, som giver læseren lyst til at kaste sig ud i den udfordring, det er, at lave god vin. Mange har sikkert stadig remedier til vinfremstilling på loftet, fra de lavede frugtvin i 70’erne. Og der kan laves god vin af dansk avlede druer – jeg har smagt en fortræffelig dansk rødvin.

Det er en god ide at læse bogen, før man vælger druesorter, og inden man begynder at anlægge en vinplantning eller ligefrem en vingård. Der findes i dag mange resistente og hårdføre sorter at vælge imellem. Nogle af dem er endda kernefri.

Bogen udkom på Gads Forlag i 1998. Den er i 2007 udkommet i 3. opdaterede oplag på Gyldendal

Benny Génsbøl og Jens Michael Gundersen: Vinavl i Danmark. Gyldendal Forlag. 2007. 256 sider indb. 299 kr.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere

Naturplanteskolen

Køb bogen Fantasilater

Rosenbud

Bøger om hønsehold.

Urteskolen.com

Bøger om ingefær.

Økologiens Have

Se alle bøgerne i webshoppen

Landsforeningen Praktisk Økologi

Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi

Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Vinavl i Danmark

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider