Potteplanter

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Bogen »Potteplanter – Slægter, arter og grundlæggende dyrkningsdata« af Erik Riis Lavsen er først og fremmest et opslagsværk for fagfolk, der til daglig arbejder med potteplanter, men også andre med særlig interesse for potteplanter kan have udbytte af bogen.

Bogen er et omfattende opslagsværk med mere end 250 planteslægter, der bruges primært til stuebrug, men nogle kan også bruges i udestuer og endda på beskyttede steder i haven.

Bogen er skrevet for fagfolk, og der er ingen afsnit, der forklarer, hvad alle de specifikke dyrkningsoplysninger betyder. Der er kun nogle få meget korte kommentarer i indledningen. Et kort forklarende afsnit ville have gjort bogen meget mere anvendelig for ikke-fagpersoner. Men hvis man har en vis indsigt, eller kender en gartner, som kan »oversætte« fagsproget, er det helt bestemt en bog, hvor man kan hente mange specifikke og nyttige oplysninger om de forskellige arter, hvilke forhold de skal dyrkes under, hvordan de kan formeres, hvilke forhold de skal have for at komme i blomst, deres naturlige blomstringstidspunkt, skadedyr osv.

Her er et par prøver på bogens niveu:

Julestjerne – afsnittet Vækstregulering:
Blomstring naturligt december – januar, kortdagsplante, blomsterdannelse ved daglængde < 12 timer og temperatur <23–25°. KD-perioden>30 dage. Blomsterudvikling ved 16–17°C.

Kalanchoe – afsnittet Formering:
generativ eller vegetativ. Såning januar–marts, spirer på 2 uger ved 20–21°C, 90% RH, efter spiring 18°C. Frøet lysspirende. Vegetativt ved topstiklinger. Roddannelse på 2–3 uger ved 21–22°C, 90% RH, 20–30 klux uden direkte sol. Formeringsmediets pH 5,7–6,0, calciumniveau 200–230 og omsætningsgrad ikke over 120. Lertilsætning.

Der er ikke billeder til alle planteslægter og kun til nogle få er der mere end et lille billede. Det er derfor ofte nødvendigt at have det botaniske navn for at kunne slå en plante op.

Erik Riis Lavsen: Potteplanter – Slægter, arter og grundlæggende dyrkningsdata. Biofolia. 2003. 399 sider. 395 kr.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rosenbud

Bøger om hønsehold.

Naturplanteskolen

Køb bogen Fantasilater

Gartneri Toftegaard

»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere

Økologiens Have

Se alle bøgerne i webshoppen

Urteskolen.com

Bøger om ingefær.

Landsforeningen Praktisk Økologi

Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi

Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Potteplanter

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider