Roser i krukker

Af Inge Havetip, forfatter, Inges havetips

Roser trives udmærket i krukker. Så er de for alvor blikfang og i centrum – og det er nemt at indrette en lille rosenhave på terrassen, eller hvor du nu opholder dig mest, så du kan nyde den vidunderlige blomstring optimalt.

Der er mange fordele ved at dyrke roserne i krukker

  • De kommer op i øjenhøjde
  • Du kan komme til dem fra alle sider, og det gør beskæringsarbejdet nemt
  • Krukker kan flyttes, så roserne altid står på hæderspladsen
  • Du slipper for ukrudt og besværligt lugearbejde
  • Det er lettere at dosere vand og gødning korrekt
  • Det er nemt at skifte jorden, hvis rosen skulle gå ud

Fordelen ved at have roserne helt tæt på er også, at du lægger mærke til de første tegn på lus eller andre skadedyrsangreb, så du kan nå at komme roserne til undsætning, inden kryb og kravl har lavet for meget ravage.

Min egen hyggekrog med roser i krukker. Foto: Inge A. Futtrup

Overvintring af roser i krukke

Men – ingen roser uden torne – så der er selvfølgelig også en ulempe ved at plante roserne i krukker. Nemlig vinteren. Når Kong Frost viser tænder, bundfryser krukken lynhurtigt, og det bryder roserne sig ikke om. På den anden side er en mild og våd vinter ingen fordel. For meget regn øger risikoen for, at rosens rødder rådner i den konstant fugtige pottemuld.

Sæt krukkerne med roser i drivhuset, et frostfrit udhus eller tæt ved husmuren, hvor tagudhænget beskytter mod regnen, og lidt undsluppen varme fra huset måske gør livet lidt lunere for roserne. En ordentlig dusk grangrene eller en vintermåtte hjælper også i rigtig koldt vejr, men giver unægtelig bagslag, når regnen siler ned.

Så det kræver altså lidt arbejde at hjælpe de krukkede roser igennem vinteren. På den anden side kan årets kolde måneder også være en barsk omgang for beboerne i et traditionelt rosenbed, så set fra den vinkel kan man måske påstå, at det snarere er en fordel end en ulempe at dyrke roserne i krukker.

‘The Pilgrim’ dyrket i krukke. Foto: Inge A. Futtrup

Vælg de rigtige roser

Det er dog ikke alle roser, der trives lige godt i krukker. Store roser kan få klaustrofobi i en krukke, så det bedste valg er lave buketroser, bunddækkeroser og de såkaldte patioroser. Personligt har jeg nu også udmærkede erfaringer med de skønne David Austin roser, der trods deres yndige og sarte ydre hører til blandt de stærkeste roser. Men de kræver selvsagt en kæmpekrukke – både for at trives og for at helheden skal virke harmonisk.

De søde små potteroser, som kan købe i ethvert supermarked, vil også nyde altan- eller terrasselivet, gerne plantet 3–5 sammen i en bred krukke. Du skal dog ikke regne med, at potteroserne klarer mere end én sæson, men hvis du husker at fjerne de visne blomster, vande godt og give gødning, kan du have glæde af sådan en »buket« hele sommeren.

Queen Elizabeth er en meget yndig rose.

Queen Elizabeth er en meget yndig rose. Foto: Inge A. Futtrup

Vælg de rigtige krukker til dine roser

Krukken til roserne skal have en god højde og kunne rumme mindst 50 liter jord plus et 5 centimeters drænlag af småsten eller lecanødder – og så skal den selvfølgelig have afløbshul i bunden og være frostsikker, så den ikke revner i vinterens løb. Det gælder også selvom du har planer om at stille den frostfrit … vi mennesker har det som bekendt med at være glemsomme…

Du kan selvfølgelig blande din egen rosenjord af almindelig pottemuld tilsat lidt grus og evt. muld fra havens muldskud. Men roser vil nu engang helst forkæles, så hvorfor ikke købe et par sække speciel rosenjord i planteskolen. Dybest set er det jo kun dig selv, du snyder, hvis du ikke giver dine roser et liv i luksus. Jo bedre forhold de bor under, jo mere vil de blomstre og glæde dig.

‘Prinsesse Alexandra’ i krukke og med en baggrund af lyserøde k

‘Prinsesse Alexandra’ i krukke og med en baggrund af lyserøde katost. Foto: Inge A. Futtrup

Den korte formel for pragtfulde roser i krukker

Plant dybt – podestedet skal være dækket af 5 cm jord. Læg evt et tyndt lag perlesten øverst i krukken som pynt.

Tjek dagligt, om rosen trænger til vand. Roser hører til de fordrukne og tåler ikke at tørre ud, men bryder sig bestemt heller ikke om at soppe.

Giv roserne rigeligt med gødning, gerne i form af flydende hvergangsgødning eller langtidsvirkende gødning/piller, begge dele fås også økologisk lavet på basis af lupin. Stop med gødningstilførslen i løbet af august, så rosen ikke sætter en masse sarte skud lige inden vinteren.

Og sidst men ikke mindst, så stil rosen på en lun og solrig plads – og husk at nippe de visne blomster af. Det fremmer dannelsen af nye knopper.

fredsrose

Den smukke Fredsrose. Foto: Inge A. Futtrup

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Roser > Roser i krukker

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider