I foråret rev vi et skur ned i haven. Skuret havde stået ubeboet i årevis og var et glimrende levested for mus, humlebier og alskens kryb og kravl, der holder af den slags faldefærdig idyl. Desværre var skuret frygteligt grimt og tæt på at styrte ned omkring ørerne på os.

Brug forskellige ting fra haven til dine mini haver. Foto: Majken Sundahl

I nedrivningen reddede vi blandt andet en familie af hushumle, som nåede at bo sommeren over i en gammel æblekasse foret med hø. På taget groede der spandevis af lækker, grøn mos. Så lækker, at jeg ikke nænnede kun at bruge det som jorddække i haven, som det ellers var planen.

Mosserne endte i stedet i underskåle og krukker og andre steder, hvor den kunne tænkes at pynte. Under mosserne lagde jeg hvad der nu havde samlet sig i tagrenden – det minder jo lidt om det snask, der havde ligget og samlet sig på taget af det gamle skur. Uden at gøre ret meget ved mosserne, voksede de mindre mospuder sammen til nogle overordentligt fine mospuder. Den fugtige sommer har holdt fugtigheden i top, og jeg har efterhånden suppleret med lidt husløg, jeg fandt i et af mine mislykkede bede. Et af den slags stenbede, hvor det aldrig rigtig lykkedes at holde nok orden til at netop de små, lave planter fik optimale betingelser.

Du kan bruge alle mulige ting med lidt dybde. Foto: Majken Sundahl

Små underskåle, gamle fuglebade, potter osv. er blevet til de perfekte mikrohaver, og det er nok et af de få steder i haven hvor jeg får luget i bund, for indsatsen er, som navnet antyder, også mikro.

Lav din egen
Nu vil jeg begynde at sætte andre sedum-arter i mikrohaverne – og er spændt på resultatet.

Måske har du allerede din egen mikro-sedum-have? Jeg er i hvert fald stærkt inspireret af min mors meget ordentlig forhave med masser af fine små mos-sammenplantninger.

Så har du alt hvad du skal bruge. Foto: Majken Sundahl

Materialer

Mos – brug helst puder eller tæpper af mos, som du måske alligevel ville skrabe af tag eller belægning.

Sedum – husløg eller andre små, nøjsomme planter med tykke blade. Kan købes på planteskoler og i mange supermarkeder. Gå gerne efter arter, der også vokser vildt i Danmark.

Underskåle, fuglebade eller andet, som du vil lave om til en mikrohave.

Nips – sjove figurer, sten, kastanjer eller andet fra naturen til at pynte din mikrohave med.

Snask kommes i underskål Foto: Majken Sundahl

Gammelt, halvnedbrudt snask fra tagrenden eller lignende. Bruges som ‘jord’ nederst i underskålen.

Start ud med at lægge et lag af snask fra tagrenden, lidt jord eller hvad du nu har adgang til. Jeg har blandet tagrendesnask med lidt jord fra en af de planter med husløg, jeg har købt til lejligheden. Sørg for at der er lidt top på, så din mikrohave ikke bliver alt for flad.

Mos lægges på Foto: Majken Sundahl

Herefter lægger du skiftevis puder af mos i forskellige størrelser ud i underskålen, planter husløg og andre små sedumplanter – og dækker bare områder med mos. Til sidst kan du vande hele herligheden og evt. pynte med forskelligt nips. Strandsten, kastanjer, lejetøj og små figurer er et hit.

Sedum plantes Foto: Majken Sundahl

Foto: Majken Sundahl

Husk at lade din mikrohave forblive fugtig – det allerbedste er at lade den stå ud og få masser af regn. Hvis mossen føles fugtig, når du rører ved den, er din mikrohave perfekt – insekter som fx bier og forskellige fluer valfarter til den fugtige mos for at drikke her i haven – så måske give den også dig en ekstra naturoplevelse.

Vanding Foto: Majken Sundahl

God arbejdslyst!

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Laybourn Design

Termometer frøen af støbejern

Her er du: Forsiden > Inspiration > Nye produkter til haven > Mikrohave

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider