Indsamling af gamle sorter af kræger og vildblommer

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Har du gamle sorter af blommefamilien i have eller hegn, så kan du være med til at bevare disse gamle sorter, som tidligere har været meget udbredt på landet. Indsamlingen af sorter af de rodægte kræger, vildblommer, spilling og mirabelle har til formål at sikre dem for eftertiden. Sorterne kan indeholde gener med modstandskraft mod sygdomme.

Men det er ikke kun plantemateriale, der indsamles. Der efterlyses også gamle opskrifter med de gamle blommer. Det kan være opskrifter på marmelade, saft og vin.

Indsamlingen forestås af Blomstergården ved Viborg. Her opformeres sorterne, og de udplantes både i Blomstergårdens Pomet og på Københavns Univesitets Pomet i Høje Tåstrup. Projektet er støttet af FødevareErhvervs landistriktsmidler til bevaring af plantegenetiske resourcer.

Du kan læse mere om de gamle sorter i artiklen: Kræger, vildblommer og mirabeller.

Efterlysning af gamle sorter og deres anvendelse

Villy Mougaard fra Blomstergården har udsendt denne efterlysning

  • Træer af gamle kræger, spilling, rodægte blommer og mirabeller registreres, og der indsamles rodskud eller podekviste til genbanken på Blomstergården ved Viborg og Pometet i Høje Tåstrup.
  • Gamle opskrifter, hvori indgår, kræge, spilling, blommer eller mirabeller, som du selv eller andre i fa-milien har brugt, så vil vi gerne have en kopi. Vi skal evt. låne opskriften, så vi kan lave en fotokopi. Du får selvfølgelig din original tilbage.
  • Frugt til afprøvning af opskrifter. Da vi ikke selv har frugt af de indsamlede sorter, har vi behov for frugt til afprøvning af nogle opskrifter. Afprøvningen af opskrifterne udføres i samarbejde med Pernille Rasmussen på Kongenshus Hotel.
  • Erindringer/historier om dyrkning, formering, salg og anvendelse af kræger, spilling, blommer og mi-rabeller er vi meget interesserede i. Kan du fortælle os noget, lægger vi gerne øre til og skriver ned. Vi lægger det ud på www.gamlefrugtsorter.dk

Kontaktperson: Villy Mougaard, Blomstergården, Bjerringholmvej 14, 8830 Tjele, tlf. 86 65 12 88, info@blomstergaardenvedviborg.dk

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Nyheder > Indsamling af gamle sorter af kræger og vildblommer

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider