Nye kartofler 2007

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det har været et forrygende forår i år, ikke mindst i april, til at forsøge sig med at dyrke tidlige kartofler. Mange vil i år kunne høste nye kartofler i haven til Grundlovsdag. Men hvor mange spiser nye kartofler allerede i maj?

Vi er mange, som er dybt misundelige, men vi vil også gerne høre om jeres metoder til at nå så tidligt et resultat. Vi lægger ud med en beretning fra Fredensborg, som vi har modtaget på mail med billeder af høsten og en beskrivelse af metoden.

Vi håber, at du har lyst til at deltage med dine erfaringer. Send en kort beskrivelse af din metode og et billede af høsten til redaktionen@havenyt.dk.

Dorthe Steffensens kartofler i Fredensborg

Nye kartofler

Nye fine kartofler lige fra potten. Foto: Dorthe Steffensen

Nye kartofler

Kartoflerne har stået i potter ved sydmur siden 26. marts. Foto: Dorthe Steffensen

I lørdags d. 12. maj spiste vi de første nye kartofler. Jeg brugte den omtalte metode med forkultivering i mælkekartoner. De forspirede kartoflerne blev plantet i kartonerne d. 1 marts. Og d. 26. marts blev de plantet i store plastpotter, som blev placeret ved sydmuren, da vi ikke har drivhus.

Peter Norris lille kartoffelbed

nye kartofler

Hver top giver 300 g kartofler – billedet er fra 16. maj. Foto: Peter Norris

Billedet er fra i dag 16. maj, men egentlig blev den første plante »slagtet« 11. maj. Sorten er Hamlet, som blev sat til forspiring 24. februar. 24. marts blev knoldene udplantet på friland med 15 stykker i et lille bed på 1 × 1 meter, som i et par uger havde stået med plast over (hvilende på metalbuer, som ses på billedet – det blev et lille drivhus). Plasten blev taget af sidst i april, da det pludselig blev sommer, og bladene begyndte at blive svedne. Lige nu giver det kun ca. 300 gr pr. plante, men så er det også ren luksus!

Benny Skovgaard dyrker de tidlige kartofler i render

Jeg laver en dyb rende i jorden med et hakkejern, så der på begge sider af renderne faktisk er en højderyg, som når man har hyppet sine kartofler. Jeg lægger lidt komposteret kogødning i bunden af renderne og kartoflerne ovenpå, kartoflerne dækkes med ca. 5–6 cm jord nede i renden. I år dækkede jeg renderne med plastik igen, indtil toppen af kartoflerne var ved at røre plastikken. Plastiken hvilede på højderyggene mellem renderne. Metoden har også den fordel, at det er nemmere at hyppe kartoflerne, da jorden jo faktisk skal skubbes ned omkring dem i stedet for, at man skal hakke måske lidt hård jord op om dem.

Jeg lagde kartoflerne d. 27 marts, d. 8. april var de kommet op af jorden og d.15 maj høstede vi de første. En uge efter de var kommet op af jorden, fik de en gang gødning igen, og indtil dags dato er de kun blevet kunstigt vandet én gang. Jeg så første gang metoden brugt (minus gødningen) i en udsendelse, der vist nok hed »Helges have«, i fjernsynet for nogle år siden.

Det hele er foregået i vores kolonihave, altså selvsagt på friland. Det med potter og kartoner er ikke lige mig, det betragter jeg som lidt snyd, hvis de er opbevaret indendøre i stuetemperatur. Men, klart, det er jo også lidt snyd med plastik.

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Nyheder > Nye kartofler 2007

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider