Svampejagt

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Hvis du ved hvad du går efter, kan du finde spisesvampe i skovene hele året, fra august til oktober finder du flest. Der er gode muligheder for at finde rørsvampe, champignoner og kantareller. Husk, at der også er mange giftige svampe – spis derfor aldrig svampe, du ikke kender. Der er flere steder du kan få hjælp til at identificere de svampe du finder Svampeguiden og Miljøstyrelsens artsleksikon.

Der er mange svampe der ikke ser ud af noget serligt men er gode spisesvampe- her en morel. Foto: Sahra

Spiselige svampe
Der er mange spiselige svampe at finde, men ofte afholder manglende kendskab til svampene os fra at plukke dem. Når du skal begynde din svampejagt er det en god ide at gå sammen med nogen der ved mere om svampe end du. Det kan være venner eller måske en svampetur med en klub eller aftenskole. Husk er du det mindste i tvivl, om det er en spisesvamp du har fundet, så lad svampen stå.

Du kan også gøre en del hjemmearbejde ved at læse mere om de spiselige svampe i Miljøstyrelsens artsleksikon, her kan du læse om disse 4 meget let genkendelige svampe
Markchampignon, Tragt-kantarel,Almindelig kantarel og Karl Johan.

kantareller er en af de nemme at kaste sig over som nybegynder. Foto: Praktisk Økologi

Pas på de giftige svampe
Naturligvis skal du undgå de giftige svampe, for den er der naturligvis også en hel del af i skovene. Igen er det hovedreglen at hvis du ikke er sikker, så lad være med at spise svampen, de 3 fluesvampe rød, snehvid og grøn kender de fleste- men der er også svampe som netbladhat og satans rørhat du skal gå langt uden om.

Det er ikke alle der er til at spise, gå undeom fluesvampene- her er det den røde. Som ud af et eventyr. Foto: Christa Regina

Hvornår skal du på svampejagt?
Regnen vi har fået i år har da været godt for noget, for du kan samle svampe hele året men bedst bliver det efter en god periode med regn. Og det lyder jo næsten som det meste af denne sommer. Tag en lille skarp kniv og en praktisk kurv med. gerne en med hank så du har hænderne frie til at arbejde og rode mens svampene ligger godt, sikkert og luftigt i din kurv. Poser er ikke gode at have med da svampene hurtigt rådner og bliver slimede i det lufttætte miljø.

Selv om svampene ikke kan spises er de skønne at se på og du må beundre deres mangfoldighed. Foto: Ponkie

[boks;Hvor må jeg samle svampe? ]
I de danske Statsskove er der meget frie regler. Ofte er der frihed til at samle de svampe og bær du ønsker. Der kan være opsat skilte med særlig information om indsamling, og dem skal du altid følge.

I de private skove må du færdes fra kl. 7 til solnedgang. Færdslen må kun være
til fods, og du skal følge stierne og de anlagte veje. Du må derfor ikke gå bort fra stierne og ind mellem træerne selvom, at det er der, der oftest er flest svampe. Ophold må ikke finde sted indenfor 150 m. fra beboelses- og driftsbygninger.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Ud i naturen > Svampejagt

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider