Svampejagt

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Hvis du ved, hvad du går efter, kan du finde spisesvampe i skovene hele året, men fra august til oktober finder du flest. Der er gode muligheder for at finde rørsvampe, champignoner og kantareller. Husk, at der også er mange giftige svampe, så spis derfor aldrig svampe, du ikke kender. Der er flere steder du kan få hjælp til at identificere de svampe, du finder, blandt andet på Svampeguiden og Miljøstyrelsens artsleksikon.

Der er mange svampe, der ikke ser ud af noget særligt, men er gode spisesvampe. Her er det en morel. Foto: Sahra

Spiselige svampe

Der er mange spiselige svampe at finde, men du kan vide, hvad du plukker. Når du skal begynde din svampejagt, er det derfor en god ide at gå sammen med noge,n der ved mere om svampe end du. Det kan være venner eller måske en svampetur med en klub eller aftenskole. Husk at er du det mindste i tvivl, om det er en spisesvamp, du har fundet, så lad svampen stå.

Du kan også gøre en del hjemmearbejde ved at læse mere om de spiselige svampe i Miljøstyrelsens artsleksikon, her kan du læse om disse fire meget let genkendelige svampe Markchampignon, Tragt-kantarel,Almindelig kantarel og Karl Johan.

Kantareller er en af de nemme svampe at kaste sig over som nybegynder. Foto: Praktisk Økologi

Pas på de giftige svampe

De giftige svampe er der naturligvis også en del af i skovene. Igen er det hovedreglen, at hvis du ikke er sikker, så lad være med at spise svampen. De tre fluesvampe rød, snehvid og grøn fluesvamp kender mange. Men der er også svampe som netbladhat og satans rørhat, der er giftige, og som du skal gå langt uden om.

Det er ikke alle svampe, der er til at spise. Gå udenom fluesvampene, hvor det her er den røde fluesvamp. Foto: Christa Regina

Hvornår skal du på svampejagt?

Du kan samle svampe hele året men bedst bliver det efter en god periode med regn, og der er flest svampe fra august til oktober.

Tag en lille skarp kniv og en praktisk kurv med. Gerne en med flad bund og hank, så du har hænderne frie til at arbejde og rode, mens svampene ligger godt, sikkert og luftigt i din kurv. Poser af plastik er ikke gode at have med, da svampene hurtigt rådner og bliver slimede i det lufttætte miljø.

Selvom svampene her ikke kan spises, er de skønne at se på og man må beundre deres mangfoldighed. Foto: Ponkie

Hvor må jeg samle svampe?

I de danske Statsskove er der meget frie regler til at samle. Ofte er der frihed til at samle de svampe og bær, du ønsker. Der kan dog være opsat skilte med særlig information om indsamling, og dem skal du naturligvis altid følge.

I de private skove må du færdes fra kl. 7 til solnedgang. Færdslen må kun være til fods, og du skal følge stierne og de anlagte veje. Du må derfor ikke gå bort fra stierne og ind mellem træerne, selvom det er der, der oftest er flest svampe. Ophold må hellere ikke finde sted indenfor 150 m. fra beboelses- og driftsbygninger.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Ud i naturen > Svampejagt

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider