Grønsager skal gro i lys og sol

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Alt for mange køkkenhaver ligger i et hjørne af haven, ofte tæt op til hække eller i delvis skygge af høje træer, mens blomsterbedene tildeles midten af haven, hvor der er masser af sol det meste af dagen. Ofte er det græsplænen, som er ude i solen.

Køkkenhaven ud i lyset

Prydhaven anses for at være lidt finere end køkkenhaven. Men en køkkenhave er noget, man skal være stolt af, noget der skal vises frem og ikke noget, der skal gemmes væk.

Køkkenhaven signalerer, at man ofrer tid og energi på at dyrke sunde og friske grønsager til sin familie. Og køkkenhaven kan man indrette, så den både er spændende med mange forskelllige grønsager og flot som et blomsterbed. Bare på en anden måde.

Køkkenhave

Grønsager trives, når de dyrkes ude midt i haven, hvor der er sol og lys. Foto: Karna Maj

I England og Frankrig dyrkes der potagerhaver, hvor der er lagt vægt på udseendet. Her er bedene sammensat ud fra udseende. I den kreative have vælges ofte grønsager med farvede blade, violette kål og bønner, tomater i mange farver osv.

Vend haven på hovedet

Hvis man for alvor vil have store og flotte grønsager, så er man nødt til at vende haven på hovedet. Køkkenhaven skal placeres, hvor der er masser af sol. Blomsterbede kan man i princippet anlægge hvor som helst, bare man vælger de rigtige stauder til stedet. Skyggebede med blomster kan blive både flotte og blomsterrige, mens grønsager dyrket samme sted, bliver små og usle og noget, som man helst ikke viser frem. Det giver ikke meget mad på bordet, og man taber hurtigt lysten til at dyrke køkkenhave.

Køkkenhaven i solen

Her er køkkenhaven placeret midt i haven, mens prydhaven er i yderkanterne, hvor der er store gamle træer. Foto: Karna Maj

Find det rette sted

Det gælder derfor om at finde den bedst mulige placering for køkkenhaven. Enten kan man vælge et sted, hvor der allerede er sol og masser af lys, eller også kan man skaffe lys og luft ved at fælde eller beskære de eksisterende træer og buske.

Når man skal vælge placering af køkkenhaven, skal man kende sin have i forhold til sol og skygge hen over årstiderne. F.eks. giver en hæk på øst og vestsiden en ret lang skygge, mens en hæk mod syd giver en meget kort skygge om sommeren, hvor solen står højt på himlen. En hæk mod nord skygger næsten ikke for solen, men den tager alligevel lys fra planterne, da en en del af lyset kommer fra nord.

Som haveplanlægger skal man have viden om den enkelte plante og kunne se, hvor i haven at vækstbetingelserne passer til planten.

Kartoffelbede

En frodig køkkenhave er smuk – selv grønne kartoffelbede ser flotte ud i juni. Man kan godt dyrke grønsager indtil 1 m fra et espalier med f.eks. brombær, hvis det ikke er for højt, og det er placeret enten mod nord eller syd. Foto: Karna Maj

Grav et stykke af græsplænen op

Hvis man har en stor græsplæne, er det oplagt at se nærmere på, om ikke man kan etablere en køkkenhaven her. Der er mere fornuft i at dyrke grønsager til familien end i at bruge tid og brændstof på at slå en græsplæne.

Ude midt i en græsplæne er der normalt masser af lys og luft. De fleste grønsager kan meget bedre klare lidt blæst end for lidt sol. De mere varmekrævende som tomater og chile skal dog dyrkes et sted med læ og sol.

I artiklen Anlæg en køkkenhave i græsplænen kan du læse mere om, hvordan du forvandler græsplænen til køkkenhavebede.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Hobbydrivhuse.dk

Grøntsager/urter direkte fra drivhuset

Robinie.dk – SkovTrup

Byg dit Højbed med eg eller robinietræ

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Anlæg og inspiration > Grønsager skal gro i lys og sol

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider