Blomster fra alle Prunus-arter, dvs. kirsebær, prydkirsebær, mirabel, ferskenmandler, rosenmandel, blommer, abrikoser, pyntekirsebær, ferskner, mandler, hæg og slåen kan spises, og det kan bladene også.
Sidst i april eller hen i maj blomstrer blommer og kirsebær, og her er masser af både blomster og blade. Her blomme. Foto: Karna Maj
Kandiser blomsterne eller brug dem i en blomsterlimonade eller lav en sirup, som får den mest ufattelige mandelsmag. Der er dog forskel på både sorter og arter, man må prøve sig lidt frem. Man kan få en mandelsmag, der er så koncentreret, at man tror »Kemiske Ali« har været på spil. Og så er det bare amygdalinen, et B-vitamin som findes i alle prunus, der folder sig ud over vores smagsløg i al sin pragt.
Siruppen er fin til at marinere bær i, til at fugte kager med f.eks. i en lagkage med bær og flødeskum. Uanset hvad man bruger den til, kan man pynte med blomsterne af det samme træ eller bare med pyntekirsebærblomster.
300 g rørsukker
½ l vand
en håndfuld blade af f.eks. mandeltræ, fersken eller hæg
et par håndfulde blomster af samme træ
saft af 1 citron
Kog sukker og vand sammen, tag det af varmen og kom blade og blomster i. Lad det tække en times tid eller mere, si det. Smag til med citronsaft. Bruges straks eller kan opbevares i en flaske i køleskabet i mindst 14 dage.
Til 6 personer
1 kg friske abrikoser eller ferskner
0,5 l vand
400 g sukker
mandel/ferskenblade og blomster eller vanillestang
citronsaft efter smag
Kog sukkeret med vand, og hvis man bruger vanillestang, så skal den flækkes og i her.
Skum lagen og hold den på bævrepunktet. Pocher frugterne, til de er møre og klare i kødet. Det er klogt at gøre det ad flere omgange, så de er nemme at tage op, når de er færdige. Fortsæt med resten af frugten. Kogetiden er svær at spå om, det handler om sort og modenhed.
Kog lagen ind, når frugten er taget op, til den tykner lidt.
Kom eventuelle fersken/mandelblade i her, og lad dem trække i lagen, til den er kølet af. Smag lagen til med citronsaft. Så hælder man lagen (uden blade) tilbage over frugten.
Mandelfersken, Prunus × Amygdalo-Persica, blomstrer allerede i marts, men det er nok de færreste, der nænner at plukke blomsterne her til brug i limonade og saft. Men nogle enkelte blade kan man jo godt tage senere. Foto: Karna Maj
De yndigste hvide kirsebærblomster på surkirsebær. Foto: Karna Maj
I august–september er der modne ferskner Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Frugttræer og bærbuske, mange arter
Frugttræer på vildstamme
Stort udvalg af frugttræer og bærbuske
Frø af spændende og eksotiske planter
Fældning af større og mindre træer
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Frugttræer og -buske > Blommer og kirsebær > Stenfrugtblomster og -blade i mad
Kommentarer
Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…