Grønne læggekartofler er mere robuste

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kartofler bliver grønne, hvis de udsættes for lys. Grønne kartofler kan være både skidt og godt. Hvis de skal spises, er det noget skidt. Hvis de derimod skal gemmes til læggekartofler, så er det en fordel.

Grønne spisekartofler

Kartofler, der er grønne, skal man ikke spise, for de indeholder solanin og chaconin, som er giftstoffer af typen glykoalkaloider. Er det kun en lille plet, mindre end en tokrone, kan man ifølge Fødevarestyrelsen nøjes med at skære det godt væk. Spiser man grønne kartofler kan man få hovedpine, mavesmerter og diarré.

Grønne læggekartofler mindre modtagelige for råd

Grønne læggekartofler er mere robuste over for rådsvampe.

Grønne læggekartofler holder sig bedre, da de er mindre følsomme overfor visse rådsvampe og kartoffelskimmel. Foto: Karna Maj

Det er god gammel viden, at læggekartofler, der får lov til at ligge i solen og blive grønne, holder sig bedre. Men det er ikke kun gammel overtro, forsøg har vist, at den gamle viden holder vand.

Det er i forsøg blevet påvist, at når normale og grønne knolde inficeres med fusarium (rådsvampe), så inficeres de grønne mindre (helt op til 63%) og sygdommene udvikles langsommere på disse. Jo flere dage knoldene får lys (i forsøget op til 30 dage), jo mindre rådangreb udvikles der.

Når knoldene udsættes for lys, stiger knoldenes indhold af de to stoffer, som man mener har indflydelse på knoldenes resistens overfor lagersygdommene. Glycoalkaloid stiger fra 58 til 943 mg/kg og klorogensyre fra 94 til 792 mg/kg. I et forsøg fandt man en klar sammenhæng mellem stigende glycoalkaloidindhold og resistens for en art fusarium, men ikke for en anden. I et forsøg, hvor man inficerede med kartoffelskimmel, var der klart færre af de grønne knolde, der blev inficeret og skimmeludviklingen på knoldene blev også reduceret.

Grønne kartofler tåler mere frost

Erfringer fra praksis har desuden vist, at grønne kartofler tåler mere frost end knolde, som ikke er grønne.

LandbrugsInfo har denne forklaring: Den grønne del af kartoffelknoldens indhold af sukker er ofte forøget 5–10 gange. Det øgede indhold af opløste sukkerstoffer medfører, at knoldene tåler en lavere temperatur, samme princip som når man strør salt på vejen. Kartoffelknolde med højere sukkerindhold fryser først ved en lavere temperatur. Desuden indeholder grønne knolde glycoalkaloider, der har en antibakteriel effekt, som medfører, at frostramte grønne knolde rådner langsommere.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Solsikken

Alt til den økologiske have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Kartofler > Grønne læggekartofler er mere robuste

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider