Fjern sideskud på selleri

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Selleri er en fantastisk grønsag og især i kølige og våde somre udvikler både knoldselleri og bladselleri sig meget tilfredsstillende, når man sørger for, at de har næring nok. I tørre somre skal der jorddækkes og vandes effektivt.

Fra midt på sommeren kan både bladselleri og knoldselleri begynde at danne sideskud.

Knoldselleri først i september

Knoldselleri med to sideskud, som burde have været fjernet, da de var meget mindre. De nederste blade er sprængt i bladfæstet ved rodens vækst, og de er nu ved at blive fortærret af bl.a. bænkebidere. Billedet er fra først i sept. 2011, som var et rigtigt godt vækstår for selleri, køligt og fugtigt. Foto: Karna Maj

Sideskud brækket af knoldselleri

Det er meget let at brække sideskuddene af både på knoldselleri og bladselleri. Foto: Karna Maj

Nogle planter sætter ingen sideskud, andre kan sætte op til flere sideskud. Det er en god ide at fjerne disse sideskud, så planten bruger al sin energi på at at udvikle planten optimalt.

Når man alligevel efterser knoldselleri for sideskud, kan man overveje at fjerne de nederste blade, så rodhalsen blottes. Gør man det for tidligt, fjerner man blade, som kunne have opsamlet solenergi til gavn for plantens udvikling. Senere på sommeren, når knolden begynder at vokse, sprænger planten selv bladfæstet, og bladene lægger sig ned på jorden. De bliver her mad for snegle, bænkebidere m.m og komposterer. På det tidspunkt kan man godt fjerne bladene, så knolden frit kan vokse i omfang. Det kan også være nødvendigt at fjerne de nederste blade for at kunne hakke ukrudt eller eftergøde, hvis det er nødvendigt.

Knoldselleri med blottet rodhals

Denne knoldselleri har fået fjernet både sideskud og de nederste blade, så rodhalsen er blottet og knolden frit kan udvikle sig. Denne knoldselleri har udviklet små fine rødder i jordoverfladen, som hæmmer knoldens udvikling lidt. Måske er den plantet lidt for dybt, måske er det tangdækket, som i den fugtige sommer har været årsag til den fine rodvækst. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Solsikken

Alt til den økologiske have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Rodfrugter > Fjern sideskud på selleri

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider