Majroer

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

lilla majroe

Majroer sået i juli og høstet i oktober. Her sorten ‘Purple Top White Globe’ og nederst en helt hvid sort. Foto: Karna Maj

Majroe, Brassica rapa, er en fantastisk grønsag, som dyrkes alt for lidt. De færreste når at opdage dens kulinariske kvaliteter, selv om de køber en pose frø og sår dem i april, som der står på posen. Majroer kræver nemlig masser af fugtighed og helst køligt klima for at udvikle sig til en virkelig delikatesse. Og netop i maj er det ofte både så varmt og tørt, at majroer i stedet for at være milde, sprøde og delikate, bliver tørre og stærkt smagende. Resultatet bliver kompostbunken og et løfte om aldrig mere at dyrke majroer.

Majroer dyrket sidst på sæsonen er en helt anden oplevelse. Det er her man skal starte som majroedyrker. Så kan man senere få held med forårsdyrkningen, hvis man gør sig lidt umage med jorddækning og vanding.

Dyrkning

Majroer

Majroer høstes unge og kan derfor stå ret tæt. Det er en fordel, at de ikke alle er høstklare på en gang. Foto: Karna Maj

Majroer er meget nemme at dyrke. Det er en hurtigudviklende grønsag: 70–80 dage efter såning høster man, og det kan lede tanken hen på at bruge majroer som mellemafgrøde mellem rækker med grønsager med lang udviklingstid. Men især i eftersommeren bliver majroerne meget store med 30–40 cm høje blade. Da majroer høstes unge, behøver hver plante ikke så meget plads til at udvikle sig på, og der kan med fordel bredsås i en bred rille og med 30–40 cm afstand til naborækkerne.

I foråret sås 1. hold, så snart jorden er bekvem sidst i marts eller først i april. 2. hold sås 2–3 uger senere, ca. midt i april. Derefter kan det ikke betale sig at så igen førend sidst i juli. Så 3. hold ca. 20. juli og 4. hold 10–14 dage senere. Selv om det er hedebølge, sår man alligevel og holder vandet – majroerne kan kun nå at udvikles, hvis man sår i den periode.

Dæk med fiberdug mod kållarver

Majroer tilhører kålfamilien, og derfor et det en god ide at dække dem med insektnet for efterårsafgrødens vedkommende. 3. hold skal sås på det tidspunkt, hvor man også sår ræddikker og orientalske bladgrønsager, som også tilhører kålfamilien. Det er en god ide at så alle disse arter i et bed og sætte buer over med insektnet fra starten, så man helt undgår at de ædes af kållarver. Bionet er bedre til formålet end fiberdug, da det ikke holder på varme og fugt som fiberdug.

Høst

Majroer

I efteråret kan man godt lade majroer bliver lidt større end de anbefalede 6–8 cm i diameter, når de skal bruges i varm mad. Foto: Karna Maj

Majroer høstes unge i en størrelse på 4–10 cm. I foråret høstes de meget små, da de ellers når at blive stærke og træede i varmen. I efteråret kan de fint bruges i 10 cm-størrelsen til varm mad. Til salat er de dog bedre i 5–7 cm-størrelsen.

De tåler ikke frost. I efteråret kan de tages op og gemmes i sand til senere forbrug. Noget af det sprøde går dog af dem, når de tages op, så til frisk forbrug er det en god ide i stedet for at dække dem og høste på friland, indtil det bliver vinter med hård frost.

Sorter

gul majroe

Den gule sort ‘Goldball’ har en mere cremet konsistens og er velegnet til vinteropbevaring. Majoer kan i efteråret blive ret store uden at blive det mindste træede. Foto: Karna Maj

Der findes en lang række sorter med forskellig farve. Der er hvide, gule og hvidlige med udvendig delvis rødfarvning. Det er ikke kun farven, der er forskel på. Nogle sorter minder mest om milde, sprøde radiser, f.eks. ‘Snebold’, mens andre har en lidt mere cremet konsistens.

De har lidt forskellig udviklingstid, så det skal man tage hensyn til ved såning midt på sommeren. F.eks. skal ‘Goldball’ så allerede ca. 20. august for at nå god udvikling til vinteropbevaring. ‘White Milan’ – ofte bare kaldet Milan – kan derimod sås helt ind i august og nå at give små fine majroer.

Majroesortudviklingstid]
Tokyo Cross35dage
While Milan40 dage
Snowball50 dage
Purple Top White Globe50 dage
Goldball55 dage

Majroer i køkkenet

Majroer skal i forsommeren høstes helt små – 5–6 cm i diameter. Bliver de større, bliver de skarpe i smagen og bitre, især hvis de mangler vand. I efteråret kan de fint blive store og stadig være rigtig gode i supper, gratinerede og ikke mindst ovnbagte sammen med et udvalg af andre rodfrugter.

Kommentarer

Der er 13 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

Anderledes grøntsager med smag!

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Bjarne’s frø og planter

Frø af spændende og eksotiske planter

Solsikken

Alt til den økologiske have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Tiny Gardens

Mikrogrønt, sunde spirer.

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Albinus Frø

Frø til de nye nordiske køkkenhaver

Urtegartneriet

Biodynamiske og økologiske grønsagsfrø.

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Rodfrugter > Majroer

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider