I naturen kan vi finde kokleare med de fineste grønne blade vinteren igennem. Koklearebladene har en syrlig smag, og da planten tilhører korsblomstfamilien, er det ikke overraskende, at bladene desuden har en karse/sennepsagtig smag. Bladene kan virkelig pifte vintersalaten op, eller de kan bruges til frisk grønt drys på maden. Smagen er dog så skarp, at man kun kan bruge den som smagsgiver.
Kokleare bliver også kaldt skørbugsurt, da den tidligere blev brugt af søfolkene mod skørbug. Planten har et meget højt indhold af C-vitamin. Bla. Hans Egede omtaler den, og på langture medbragte man nedsaltede blade.
Lægekokleare sået i en række i køkkenhaven. Her med rimfrost i februar. Foto: Erik Vang Nielsen, Urtegartneriet
Kokleare, Cochlearia, vokser langs danske strande og på strandegne, og den er almindelig. Der findes flere arter og underarter af kokleare: Lægekokleare, Cochlearia officinalis er den mest almindelige og den, man dyrker, mens dansk kokleare, Cochlearia danica og engelsk kokleare, Cochlearia officinalis ssp. anglica er mere sjældne. Forskellene er minimale og handler mest om størrelse og form på bladene.
Især i vintertiden lægger man mærke til de grønne blade, som er rundagtige eller hjerteformede og kødfulde og sidder i en roset. De nærmest strutter af vitalitet – altså når det er tøvejr. På frostdage klapper bladene sammen, men rejser sig igen, når der bliver plusgrader.
I forsommeren lægger man mærke til en overdådig blomstring med hvide blomster, som tiltrækker insekter i stort tal. Fra planten begynder at gå i blomst er bladene dog så stærksmagende, at de er uinteressante.
Kokleare er en toårig plante, som spirer frem sidst på sommeren, står grøn vinteren over, blomstrer i maj og juni og sætter derefter frø.
Kokleare blomstrer i forsommeren med et væld af hvide blomster. Her fotograferet på en strandbred ved Nakskov Fjord, hvor den er almindelig. Foto: Klaus Bek Nielsen, naturvejleder Nakskov Fjord
Hvis man bor langt fra de naturlige voksesteder, eller gerne vil have selvforsyning med grønne blade i vintertiden, kan man dyrke den i haven. Den har i øvrigt tidligere været en dyrket urt i køkkenhaven.
Man kan selvfølgelig bruge anledningen til at anlægge et lille bed til strandplanter, hvor der også kan dyrkes f.eks. strandkål. Når man vil dyrke en vild staude i haven, er det en god ide at tage udgangspunkt i en dyrkningsjord, der ligner den biotop, som planten vokser på. Med lægekokleare er det en god ide at tilføre lidt sand/grus til dyrkningsstedet, hvis man har lerjord. Hvis man giver planten en velgødet jord, bliver bladene større. Det er en god ide at dække jorden med tang eller ålegræs. Det holder på fugtigheden og er det naturlige jorddække for kokleare.
Man kan købe frø af lægekokleare – eller man kan høste frø ude i naturen. De sås i løbet af sommeren – det naturlige tidspunkt er efter frømodning, og det giver grønne blade til vinterbrug. De kan sås direkte på voksestedet eller forkultiveres og plantes ud. De kan dog også sås i foråret til brug hen over sommeren. Husk at høste frø efter blomstring og så nye planter, da planten er toårig og derfor forsvinder efter blomstring og frøsætning. Den selvsår, hvis den får lov.
Man kan også dyrke kokleare i haven som insektplante, især bierne er vilde med den.
Søg i forhandlerguiden:
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Alt til den økologiske have
Flerårige spiselige planter til haven
Øko planter til den spiselige have
Frø og udplantningsplanter, samt have
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Alt fra hele verden
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Salat og bladgrøntsager > Kokleare
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…