Kokleare

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

I naturen kan vi finde kokleare med de fineste grønne blade vinteren igennem. Koklearebladene har en syrlig smag, og da planten tilhører korsblomstfamilien, er det ikke overraskende, at bladene desuden har en karse/sennepsagtig smag. Bladene kan virkelig pifte vintersalaten op, eller de kan bruges til frisk grønt drys på maden. Smagen er dog så skarp, at man kun kan bruge den som smagsgiver.

Kokleare bliver også kaldt skørbugsurt, da den tidligere blev brugt af søfolkene mod skørbug. Planten har et meget højt indhold af C-vitamin. Bla. Hans Egede omtaler den, og på langture medbragte man nedsaltede blade.

Lægekokleare står grønne blade selv midt om vinteren.

Lægekokleare sået i en række i køkkenhaven. Her med rimfrost i februar. Foto: Erik Vang Nielsen, Urtegartneriet

En dansk strandplante

Kokleare, Cochlearia, vokser langs danske strande og på strandegne, og den er almindelig. Der findes flere arter og underarter af kokleare: Lægekokleare, Cochlearia officinalis er den mest almindelige og den, man dyrker, mens dansk kokleare, Cochlearia danica og engelsk kokleare, Cochlearia officinalis ssp. anglica er mere sjældne. Forskellene er minimale og handler mest om størrelse og form på bladene.

Især i vintertiden lægger man mærke til de grønne blade, som er rundagtige eller hjerteformede og kødfulde og sidder i en roset. De nærmest strutter af vitalitet – altså når det er tøvejr. På frostdage klapper bladene sammen, men rejser sig igen, når der bliver plusgrader.

I forsommeren lægger man mærke til en overdådig blomstring med hvide blomster, som tiltrækker insekter i stort tal. Fra planten begynder at gå i blomst er bladene dog så stærksmagende, at de er uinteressante.

Kokleare er en toårig plante, som spirer frem sidst på sommeren, står grøn vinteren over, blomstrer i maj og juni og sætter derefter frø.

Kokleare i blomst i forsommeren

Kokleare blomstrer i forsommeren med et væld af hvide blomster. Her fotograferet på en strandbred ved Nakskov Fjord, hvor den er almindelig. Foto: Klaus Bek Nielsen, naturvejleder Nakskov Fjord

Lægekokleare i haven

Hvis man bor langt fra de naturlige voksesteder, eller gerne vil have selvforsyning med grønne blade i vintertiden, kan man dyrke den i haven. Den har i øvrigt tidligere været en dyrket urt i køkkenhaven.

Man kan selvfølgelig bruge anledningen til at anlægge et lille bed til strandplanter, hvor der også kan dyrkes f.eks. strandkål. Når man vil dyrke en vild staude i haven, er det en god ide at tage udgangspunkt i en dyrkningsjord, der ligner den biotop, som planten vokser på. Med lægekokleare er det en god ide at tilføre lidt sand/grus til dyrkningsstedet, hvis man har lerjord. Hvis man giver planten en velgødet jord, bliver bladene større. Det er en god ide at dække jorden med tang eller ålegræs. Det holder på fugtigheden og er det naturlige jorddække for kokleare.

Man kan købe frø af lægekokleare – eller man kan høste frø ude i naturen. De sås i løbet af sommeren – det naturlige tidspunkt er efter frømodning, og det giver grønne blade til vinterbrug. De kan sås direkte på voksestedet eller forkultiveres og plantes ud. De kan dog også sås i foråret til brug hen over sommeren. Husk at høste frø efter blomstring og så nye planter, da planten er toårig og derfor forsvinder efter blomstring og frøsætning. Den selvsår, hvis den får lov.

En god insektplante

Man kan også dyrke kokleare i haven som insektplante, især bierne er vilde med den.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Salat og bladgrøntsager > Kokleare

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider