Dyrk tomater på hovedet

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Der er mange, som på altaner og under tagudhæng dyrker de specielle tomatsorter, som egner sig til ampeldyrkning – hængende potter. Men hvem har tænkt på at dyrke tomater hængende ud fra bunden af en stor 20 l spand?

En iderig amerikaner

Kathi Morris bor i St. Louis områet i USA og arbejder med projekter med krydderurter og dyrker i stor stil sin have med gamle sorter. Hun har de sidste 3 år dyrket tomater hængende frit nedad fra bunden af store spande frit ophængt.

Du kan gå videre til hendes egen artikel her – eller læse et dansk resume af metoden og en vurdering nedenfor.

Growing Tomatoes Upside Down? – An Alternative Garden Plan

Kathi Morris’ hængede tomatdyrkning

Kathi Morris dyrker tomaterne i 5 gallonspande (19 l). Rengjorte malerspande er gode – der er en hank. Det lyder voldsomt med 20 l, og ud fra mine erfaringer med at dyrke tomater i spande, er 10 l nok til en ikke alt for stor plante. Hun bruger netop tomatsorter, som passer til krukkedyrkning. Et godt sortsvalg til en lang tomatsæson kunne være Tumbler, som er en determinate type, som giver et meget tidligt udbytte, kombineret med en senere sort af en inderterminate sort, som fortsætter med at sætte tomater hele sæsonen.

Kathi Morris mener, at stænglerne får mindre stress ved denne dyrkningsform, og der kommer bedre luftcirkulation til planten. Metoden har i hvert fald en fordel: der skal ikke bindes op. Metoden skulle give lidt større udbytte end dyrket normalt.

Man skal have et solidt sted at hænge spandene op, og det er vigtigt at hanken er virkelig solid, især hvis børn og hunde kan færdes inde under dem. 10–20 l jord er tungt at få ned over sig. I hendes artikel er der et billede af et stativ konstrueret til at hænge spandene op i.

Der skal bores et hul på 5–7 cm i bunden, hvor man skal have tomatplanten ud igennem. Her er det bedst at stille spanden på f.eks. to lægter, sådan at der er frit nedenunder hullet. Til danske forhold vil vi gerne kunne plante større planter ud, end der kan komme gennem sådan et hul, da vi jo først kan plante ud i maj. Jeg kunne forestille mig, at man lavede et større hul i spanden og så lavede en ekstra bund af låget med et hul på 5 cm til stænglen. Hvis man ind til dette hul laver et snit udefra, må man kunne føre plantens stængel ind i hullet og sænke plante med den ekstra bund ned ovenfra.

Kathi Morris planter tomatplanten, så der rager 5 cm af stammen ud af hullet i bunden. Man holder planten med den ene hånd og pakker noget materiale ind omkring stammmen således at planten holdes fast og ikke falder ud af hullet (det sidste kan kun være tilfældet ved små planter). Dette materiale skriver hun kan være spagnum mos, avispapir, kaffefiltre o. lign. Det fremgår ikke om det skal kunne holde vand tilbage, eller overskydende vand let skal kunne komme ud. Jeg kunne forstille mig at et gammelt stykke fiberdug ville være fint og beskytte stammen mod den skarpe plast eller metalkant. Dette er i hvert fald vigtigt. Derefter fylder man jord på under, ved siden af og over rodklumpen op til et par cm fra kanten. Øverst tilfører hun en halv liter kompost.

Det vanskelige er tilplantningen og ophængningen, hvor hun anbefaler at man er nogle stykker om det. Beholderen hænges op og vandes grundigt. Der skal komme vand ud i bunden.

Tomaterne vil i begyndelsen forsøge at vokse opad, og man skal sørge, for at de vokser væk fra potten og ikke op i den. Efterhånden som planten udvikles, og der kommer frugter, tynges stænglerne nedad.

Beholderen skal passes med vand som andre krukkeplanter. Desuden tilfører man mere kompostjord efterhånden som jorden falder sammen.

For at mindske vandfordampningen, kan man lægge låget løst på. Kathi Morris foreslår også at dyrke krydderurter oven i beholderen. F.eks. persille. Dog ikke oregano og merian, som danner for så tæt et rodnet, at det er svært at få vandet til at trænge hurtigt ned. Andre kunne måske være gentagne såninger af koriander og dild. Hvis man vil dyrke krydderurter øverst, skal man nok bruge høje 20 l spande som vist på fotos på hjemmesiden.

Man kunne evt. også bruge systemet i et drivhus, hvor man så kunne få et areal i bunden frigjort til dyrkning af peber og basilikum.

Kathi Morris har afprøvet det på almindelig sød peber, men her knækker stænglerne på grund af frugtvægten. Derimod kan det også bruges til chili med små frugter, f.eks. Cayenne og Tabasco.

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Tomat > Dyrk tomater på hovedet

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider