Timian kan man så eller stiklingeformere

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det er meget forskelligt, hvor godt timian klarer vinteren. Nogle timianplanter kan være gået helt ud, og nogle er måske blevet så gamle og forveddede, at de trænger til at blive skiftet ud.

Man kan selvfølgelig købe et hold nye planter, men hører man til dem, der skal have mange for at dække årets forbrug, så er det en god idé enten at så her i maj eller stiklingeformere et antal.

Så nye timian

Man kan købe frø af mange forskellige slags timian. Timian kan forkultiveres inde allerede fra marts, men kan også sås på friland i maj. De meget små frø dækkes med meget lidt jord ved såningen. Man kan selvfølgelig også vælge at så i potter eller kasser for at have bedre styr på spiringsforholdene. Timian kan også selvså, så man kan være heldig at finde små nye planter under de gamle timianplanter.

Stiklingeformering

Hvis man har planter, der har overlevet vinteren og sætter nye skud, kan man bruge skuddene til at stikke i potter eller kasser midt i maj. Stiklingerne skal helst tages, inden de sætter blomst. De små, nye, urteagtige skud klippes af og stikkes 1–2 cm i en ikke alt for tung jord – bland gerne lidt sand i jorden. Jorden vandes til, og der dækkes med hvid plast. Plasten må ikke berøre planterne, så den skal holdes oppe af f.eks. små ståltrådsbuer. Stiklingerne stilles i skygge, men et lunt sted – bedst i drivhuset. Stiklingerne slår let rod, og de fleste er i vækst på få uger.

Stiklingeformering af timian

De små, nye, urteagtige skud klippes af og stikkes 1–2 cm ned i en porøs jord. Foto: Karna Maj

Moderplanter

Hvis man har en hel række timianplanter, er det en god ide at tage stiklinger fra de planter, som har den bedste smag og har klaret overvintringen bedst.

Hvis man ikke har overvintrede moderplanter, kan man købe en enkelt plante af den ønskede art/sort til formålet. Citrontimian og havetimian kan man købe som krydderurteplante, og de har netop de friske skud, som man skal bruge. De mere specielle ­arter og sorter må man købe hos forhandlere af krydderurter. Nogle kan ikke købes som frø ­eller er svære at finde.

Stikning af timian

Stiklingeformering i potte af hvidbroget citrontimian. Foto: Karna Maj

En anden, billigere og sjovere mulighed er at gå på jagt i krydderurtebedene hos familie og venner – man kan som regel godt få lov til at tage lidt stiklinger. Måske har man noget at bytte med.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Solsikken

Alt til den økologiske have

Staudemarken

Timian er godt til stenbede.

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > To- og flerårige > Timian kan man så eller stiklingeformere

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider