Spørg eksperterne

Kan jeg klippe hortensiablomster af i november?

Jeg er blevet fortalt, at såfremt jeg klipper de smukke, næsten visne blomster af mine hortensia, vil det påvirke blomsteringen i negativ retning næste sommer – er dette korrekt?

Med venlig hilsen
Irene Straarup, november 2009

Svar

Jeg kan godt forstå, at du har et godt øje til hortensiaens næsten visne blomster her i november. De er utroligt smukke og flotte til dekoration.

Det påvirker ikke blomstringen næste år, hvis du kun klippe blomsterne af. Det vil sige kun klipper blomsten af med den tynde blomsterstilk. Hvis du klipper et stykke af grenen med, så påvirker du næste års blomstring. Næste års blomsteranlæg er allerede dannet inde i knopperne på grenene, så det er som at klippe blomster af, hvis du fjerner et stykke gren.

Hvis du fjerne alle blomsterne, fjerner du oden gode lævirkning, de har på mikroklimaet i busken. Det betyder, at de grønne knopper kommer til at sidde mere udsatte for vind og frost i det tidlige forår, hvor de begynder at røre på sig tidligt på trods af, at de kan tage skade af frost i foråret. Det kan du dog løse ved at dække et stykke fiberdug over busken ved udsigt til nattefrost, efter at knopperne er begyndt at vokse.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Kan jeg klippe hortensiablomster af i november?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider