Det smalle rum mellem hus og hæk

Af Lene Palmer, selvstændig havearkitekt, Havearkitekt Lene Palmer

Mange huse har en smal strimmel have langs den ene side af huset. Umiddelbart kan det måske være svært at se, at det smalle areal kan anvendes til noget spændende. Men hvis arealet ikke er helt smalt, er der mange muligheder. I denne have er der 3,1 m fra husmur til hæk.

Sti mellem hus og hæk

God og spændende udnyttelse af det 3,1 m brede rum mellem hus og hæk. Foto: Haveejeren

Det smalle areal ligger på bagsiden af huset og vender mod øst. Der blev anlagt en sti midt gennem arealet. Stien afsluttes i den ene ende af en lille firkantet plads med en bænk. I den anden ende afsluttes stien af en rund plads med en stor sten, man kan sidde på. Bag stenen står der et træ med flot blank bark: Tibetansk kirsebær, Prunus serrula. Både stenen og træet er placeret lige i stiens akse. Fra pladserne går der stier rundt om huset.

Rosenbuer

Rosenbuer med engangsblomstrende klatreroser giver et frodigt udtryk. Foto: Haveejeren

Langs stien er der opsat rosenbuer med engangsblomstrende klatreroser. Engangsblomstrende klatreroser er generelt mere hårdføre, frodige og med en blødere vækst end flergangsblomstrende, så de nemmere kan bindes til en bue. De engangsblomstrende klatreroser kan f.eks. være Rosa ‘Seagull’. Den har kun få torne og tåler skygge. Jorden er dækket af et frodigt bunddække af bl.a. funkia, Hosta og løvefod, Alchemilla mollis, samt små buske, der blomstrer på forskellige tidspunkter. Nogle af dem er stedsegrønne, eller har farvet bark, så der også er noget at se på om vinteren.

Et ekstra smalt rum

Hvis der kun er 2,5 m fra mur til skel, er der stadig gode muligheder for at skabe et eller flere spændende rum, selv om der ikke er plads til rosenbuer. Man kan føre en sti gennem rummet, der skiftevis ligger langs husmuren og hækken. Hvis der er en dør i muren, kan man lade stien udvide sig til en lille plads eller terrasse.

Jorden tilplantes med et lavt bunddække af f.eks. vintergrøn, Vinca minor og små buske som f.eks. laurbærkirsebær, Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’. Det er vigtigt at beplantningen er skyggetålende. Større buske med en forholdsvis opret vækst, kan bruges til at stoppe kigget på langs. Det kan f.eks. være den vinterblomstrende kejserbusk, Viburnum bodnantense ‘Dawn’ eller ‘Charles Lamont’. Større stauder som f.eks. høstanemone, Anemone japonica ‘Honorine Jobert’ kan plantes hist og her i bunddækket, for at skabe årstidsvariation.

Et meget bredt tagudhæng

Hvis tagudhænget er mere end 70 cm bredt, er der meget tørt inde ved muren. I den situation vil det være oplagt at lægge stien inde ved muren, selv om rummet bliver mere kedeligt. Men man kan alligevel have beplantning langs noget af muren, hvis beplantningen plantes et stykke væk fra muren, og man grundvander en gang imellem, også efter etableringsperioden.

Haveplanen for hele den ovennævnte have kan ses på Havearkitekt Lene Palmers hjemmeside, hvor der også er flere fotos af Plantesamlerhaven.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Hobbydrivhuse.dk

Dyrk dine egne grøntsager og urter

Arresø Pil

Økologisk dyrket og usprøjtet pil.

FC Beton

Nye fliser eller sten til terrassen?

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Robinie.dk – SkovTrup

Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ

Primabolig

Anlægsgartneren betaler sig

AltomByg

Trænger haven til en kærlig hånd?

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Det smalle rum mellem hus og hæk

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider