Bunddække med højde

Af Carina Bruun, planteskolegartner, www.carinabruun.dk

Når man taler om bunddække, taler og tænker man ofte om lavt bunddække, som krybende planter eller lavere stauder. Men man kan også bruge buske, som bunddække under større træer.

På denne måde formår man også at få en gruppe af planter ind i sin have, som i længere tid har været » lidt upopulær«. Dog helt uden grund, jeg tror blot det har handlet om at man som sælger af buske til haven, skal være meget skarp i formidlingen af kvaliteten af at have buske i sin have.

Vi træder nu ind i efteråret med hastige skridt. Denne periode er også en fantastisk periode for et større udvalg på din planteskole af barrodsplanter. De 5 planter jeg her nedenunder omtaler, plejer at være i sortiment på enhver planteskole i denne her tid.

De fantastiske 5

Hvis jeg skal plukke 5 buske ud som kan klare mange opgaver, så skulle det være…

  • Surbær – Aronia
  • Birkebladet spiræa – Spiraea betulifolia ‘Thor’
  • Kornel – Cornus
  • Sargentæble/paradisæble – Malus Sargentii
  • Snedriverbusk – Spirea arguta

Disse 5 fantastiske buske jeg har valgt, har hver især nogle gode en skaber som jeg vil guide dig igennem her. Så du er klar til at vælge din nye buske til have…

Den vind/salttolerante surbær

Denne bærbusk er også en, jeg til en hver tid vil fremhæve, den er ganske enkelt pengene vær uanset om vi er i forår eller kalenderen siger det er efterår! Den har oprette grene, som er flotte rødbrune i begyndelsen af året og når de første blade begynder at komme, er de i udspring bronzefarvede og senere på sæson flotte mørke grønne.

I maj måned kommer der flotte buketter af hvide blomster, som hen i august bliver afløst af mørke bær. Bærrene er modnings klar i september måned, hvor de nu er helt sorte. Ønsker man at anvende bærrene kan de bruges til saft og tærter, gerne sammen med æbler. Der kan også laves marmelade af bærrene. I gamle dage bliv de brugt til, at farve tøj med. Hvis man ikke får dem brugt, er fuglene også rigtig glad for dem.

Den kompakte spiræa
Birkebladet spiræa ‘Thor’, er den sort jeg har valgt at trække ud af en større familie af spiræaer, fordi den passer både ind i mindre haver og større haver. Den er kompakt og tæt i væksten. Blomster i juni med små hvide til cremehvide blomster, som sidder i mindre næsten cirkel runde skærme og er meget rigt blomstrende.

I efteråret bliver løvet forvandlet til det vilde flammehav, som spiller lige fra de gule, orange farver til de røde toner. Busken bliver med tiden ca. 1 meter i bredden og 60–70 cm. I højden. Den tåler fuldsol til halvskygge. Den kræver ikke nogen særlig jordtype og jeg har testet den på sandjord og det klar den også.

Den skønne kornel
Det er stort set lige meget, hvilken farve man har hang til på farveskalaen, så klare en kornel i haven din farvetrang, med stor præcision!

I min egen have har jeg pt. kun den sort der hedder ‘Flaviramea’, som i hen i efteråret begynder at vise sine nøgne grene med stort fornøjelse. Grene står med en helt friske lyse grøn farve der lyser op i en mørk og vindblæst tid. Busken bliver ca. 1,5 meter i højden og med tiden også omkring 1,5 i bredden. Det er en meget nem busk der ikke kræver meget i pleje, men giver så meget igen.

Busken skal dog beskæres, for at bevare den smukke gren farve, dette gælder mange af de korneller med farvede grene. Det er altid de gamle grene man skal fjerne, dette vil stimulere busken til ny vækst. Det gøres i vinterperioden omkring marts måned.

Den fuglevenlige Sargentæble/paradisæble
En fantastisk plante som en tætforgrenet hæk på ca. 3 meter, men tåler hård klipning. I foråret kommer der buketter af hvide velduftende blomster, som bierne også er glade for. Herefter udvikles der henover sommer små røde sargentæbler, som fuglene elsker at få næbet i. I starten af efteråret, hvor frugten er modnet træder busken også i sin efterårsdragt med gule høstfarver.

Busken kan holdes i den højde, som man ønsker. Dette er meget vigtigt, at vide at rigtig mange buske kan man klippe ned og holde nede i den højde man ønsker. Så man SKAL ikke lade sig skræmme af, at mange buske kan blive store…

Hvorfor synes jeg denne plante er vær at samle på? Denne plante har utrolig meget at byde på, lige fra smukke æbletræs ligne blomster i foråret efterfølgende af små røde bær som er ren fugleguf. Til buskene forvandles til et forrygende flammende hav i efteråret.

Den overdådig blomstrende Snedriverbusk
Denne har jeg med på min planteliste med fantastiske 5, fordi den stadigvæk kan noget udover være kendt, som en ofte brugt plante i offentligt kommunal plantesammenhæng.

Den klarer alle skær også når den står front til vest vinden, som godt kan visse tænder nogle gang om året. Jeg har også brugt den som klippet hæk og det har også fungerede, dog kan den godt blive lidt bar i bunden. Busken bliver i april – maj måned dækket med tætsiddende puder af blomster, som det purer snelandskab.

5 hurtige informationer til dine 5 nye fantastiske buske til haven

Buske bliver ca. 1,5–2 meter høj og bredden. Har ingen krav til jordforhold og klarer både sol til halvskygge uden problemer.

1. Tåler vind
2. Skaber grobund for et aktiv liv i haven, af fugle & små vildt
3. Alm. Jord – Klar også jord der nødvendigvis ikke er rig på næring
4. Skaber værdi til din have, året rundt.

5. Beskæring – efter dine behov. Foryng dine buske hvert 2–3 år, ved at fjerne 1/3 af de ældste grene på busken.

HUSK BUSKE BEHØVES IKKE VÆRE STORE »BANDITTER« DER FYLDER HELE HAVEN

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Hobbydrivhuse.dk

Dyrk dine egne grøntsager og urter

AltomByg

Trænger haven til en kærlig hånd?

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Primabolig

Anlægsgartneren betaler sig

Arresø Pil

Økologisk dyrket og usprøjtet pil.

FC Beton

Nye fliser eller sten til terrassen?

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Robinie.dk – SkovTrup

Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Bunddække med højde

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider