Surbær – en busk med mange kvaliteter

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Surbær er en frugtbusk, som på mange måder er undervurderet og stadig ukendt af mange. Det er synd, for det er en plante med mange kvaliteter. Der findes flere arter, men den mest kendte er sortfrugtet surbær, Aronia ­melanocarpa, som er hjemmehørende i Nordamerika, hvor den vokser i skovbryn i en fugtigheds­bevarende jord.

Som haveplante er den både en flot prydplante og en god frugtbusk, som både fugle og mennesker kan have stor glæde af. Om foråret står den med duftende, hvide blomster med rødlige støvdragere. Fra august har den flotte, sorte, rønnebærlignende frugter. Om efteråret får bladene smukke rødgule høstfarver. Det er en lidt uregelmæssig busk, som kan blive godt halvanden meter høj, hvorefter den som regel begynder at falde lidt ud.

Pleje

Der er ikke den store pleje ved surbær fordi de sjældent angribes af skadedyr og ikke skades af frost – og er vindfør. Busken kan godt se lidt pjusket ud om vinteren, men bliver straks flot, når der kommer blade om foråret.

Det lidt uordentlige er dens natur, men hvis man ønsker den lidt mere regelmæssig, må man beskære ved at fjerne skæverterne helt i bunden. Hvis busken beskadiges, eller er blevet for stor, kan den skæres helt ned om vinteren. Surbærbusken vil derefter bryde igen om foråret og blive en noget mere regelmæssig busk. Den vil så miste den naturlige form, men blive sund og stærk igen.

Aronia som opstammet

Dens natur er busk, men man kan godt købe surbær på stamme. Den er da podet på en røn. Den er flot som uklippet hæk og god i et blandet bed. Ind imellem vil man måske gerne holde den lidt nede, men man kan ikke klippe den på samme måde som en hæk, fordi den da vil ophøre med at sætte frugt. Hvis man alligevel vil holde den i en fast form, kan det godt lade sig gøre, men man mister i så fald et års frugtsætning. Man klipper busken tilbage efter blomstring. Året efter venter man med at klippe til juli måned. Alle skud uden frugter klippes med en håndsaks. Fortsætter man år efter år på denne måde, vil man kunne holde formen og stadig få frugter.

Klippet surbær

En surbær på stamme og med masser af bær. Den klippes hvert år i juli for at bevare størrelse og facon. Foto: Karna Maj

Sorter

‘Aron’ Dafo En dansk sort som er sund og hårdfør og med stor frugtsætning og flotte høstfarver. Den bliver ca. 1,5 m høj

‘Viking’ En svensk sort som er sund og hårdfør og med god frugtsætning og gulrøde høstfarver. Bliver ca. 1,5 m høj.

‘ Hugin’ En sort som bliver ca. 1,3m høj, og er meget vindfør og er temmelig salttolerant. Har rimelig frugtsætning og har flotte høstfarver.

‘Moskva’ En nyere sort som bliver godt 2 m høj. Er sund og hårdfør og med god frugtsætning. Får flotte høstfarver.

Brug bærrene

Frugterne på surbær kan bruges til mange ting. Man kan lave marmelade med f.eks. æbler og citron eller med storfrugtet blåbær og citron. Man kan også lave saft af bærrene. Endelig kan man i dag købe mælkedrik med surbær, og i Finland kan man købe vin lavet på surbær.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Blomstergården

Frugttræer på vildstamme

Gartneri Toftegaard

Stort udvalg af frugttræer og bærbuske

Bjarne’s frø og planter

Frø af spændende og eksotiske planter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Primabolig

Fældning af større og mindre træer

Naturplanteskolen

Frugttræer og bærbuske, mange arter

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Frugttræer og -buske > Bær, druer og figen > Surbær – en busk med mange kvaliteter

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider