Alunrod

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Alunrod er flyttet fra de nordamerikanske bjerge til de danske haver, og de ser ud til at klare sig godt. Der findes omkring 40 forskellige arter af alunrod, og langt de fleste vokser oprindelig i bjerge og ofte i udkanten af bjergskove. De senere år har alunrod vundet indpas i mange danske haver.

Arten har det botaniske navn Heuchera, og den er i stenbrækfamilien, som bl.a. omfatter: astilbe, kæmpestenbræk, skumblomst, parasolblad og selvfølgelig stenbræk.

Selv om der findes mange arter af alunrod, er det sjældent man finder de rene arter på det danske marked. Der er det mest krydsninger, man kan købe, ofte Heuchera × brizoides. De fleste arter har grønne blade og nogle med et rødligt skær, men i dag er det næsten vanskeligere at finde en grønbladet end alle mulige andre farver. For nogle år siden kom der sorter med mørke bordeauxfarvede blade, og de blev vældig populære og livede godt op i mange haver, men i dag kommer der hele tiden nye sorter i et hav af farver og med mere eller mindre variegerede blade.

Alunrod til salg

Der kommer hele tiden nye sorter på markedet. Foto: Karna Maj

Alunrod

Alunrod har for det meste 5 lappede blade med hjerteformet bladgrund. Bladene er grønne og ofte med et rødligt skær og med fine dun på blade og stængel. Fra maj til august blomster den med små fine rødlige klokkeblomster, som sidder på en tynd stiv stilk.

Den vokser fra en tue eller roset og bliver efterhånden større og mere fyldig. Enkelte har udløbere, men de fleste breder sig kun langsomt.

Alunrod som haveplante

Alunrod kan bruges mange steder i have og landskab. Hvis man planter tæt, er det en glimrende bunddække, men den kan også plantes som en gruppe eller som krukkeplante. Det vigtigste er, at der er godt dræn i jorden, den aldrig må stå i blivende vand, da den så vil dø.

Alunrod

Der findes mange fine sorter af alunrod – her en af de mange sorter med variegerede blade. Landbohøjskolens Have 7. jan. 2008 (mild vinter). Foto: Karna Maj

Friske blade kan bruges som salat

Når planten kaldes alunrod, skyldes det at plantens rødder smager som alun – bittert og snerpende. Bladene har også en smule bitter smag, men friske blade kan fint bruges i salatskålen for at give en smule bitterhed.

Formering

Man kan sagtens selv formere alunrod. Den er let at dele, bare en spade gennem en større plante, så har man let 4–5 planter. Man kan naturligvis få endnu flere planter ud af det, hvis man piller planten fra hinanden og får mange fine delinger med rod og blade.

Sorter

De senere år er butikkerne blevet oversvømmet med nye sorter af alunrod. I dag er der mange nuancer af rødlige, men også okkerfarvede og næsten orange – der er sorter, som næsten er transparente, og hvor farverne er koncentreret om bladnerverne. Det ser ikke ud til at få en ende med nye sorter, og det lyder i første omgang godt, men efterhånden kommer der sorter, som er meget svage, som næsten ikke har klorofyl og derfor ikke kan lave megen fotosyntese. Der kommer også planter som er golde og ikke sætter frø.

Naturligvis kommer der også gode sorter ud af det:

Nedenfor ses billeder af nogle sorter dyrket i danske haver.

Heuchera Peach Flambe

En af de meget farverige sorter er ‘Peach Flambe’ Foto: Bolette Crossland

Sorten ‘Ring of Fire’. 31. okt 2010. Foto: Karna Maj

Heuchera ‘Checkers’

Sorten ‘Checkers’ med rimfrost. 21. okt. 2010. Foto: Bolette Crossland

Sorten ‘Burnished Bronze’ har visne blade i januar, hvor en del andre sorter af alunrod ikke havde visne blade. Landbohøjskolens Have 7. jan. 2008 (mild vinter). Foto: Karna Maj

Heuchera ‘Velvet Nights’

Sorten ‘Velvet Nights’. Landbohøjskolens Have 7. jan. 2008 (mild vinter). Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Solsikken

Alt til den økologiske have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder > Alunrod

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider