Alunrod er flyttet fra de nordamerikanske bjerge til de danske haver, og de ser ud til at klare sig godt. Der findes omkring 40 forskellige arter af alunrod, og langt de fleste vokser oprindelig i bjerge og ofte i udkanten af bjergskove. De senere år har alunrod vundet indpas i mange danske haver.
Arten har det botaniske navn Heuchera, og den er i stenbrækfamilien, som bl.a. omfatter: astilbe, kæmpestenbræk, skumblomst, parasolblad og selvfølgelig stenbræk.
Selv om der findes mange arter af alunrod, er det sjældent man finder de rene arter på det danske marked. Der er det mest krydsninger, man kan købe, ofte Heuchera × brizoides. De fleste arter har grønne blade og nogle med et rødligt skær, men i dag er det næsten vanskeligere at finde en grønbladet end alle mulige andre farver. For nogle år siden kom der sorter med mørke bordeauxfarvede blade, og de blev vældig populære og livede godt op i mange haver, men i dag kommer der hele tiden nye sorter i et hav af farver og med mere eller mindre variegerede blade.
Der kommer hele tiden nye sorter på markedet. Foto: Karna Maj
Alunrod har for det meste 5 lappede blade med hjerteformet bladgrund. Bladene er grønne og ofte med et rødligt skær og med fine dun på blade og stængel. Fra maj til august blomster den med små fine rødlige klokkeblomster, som sidder på en tynd stiv stilk.
Den vokser fra en tue eller roset og bliver efterhånden større og mere fyldig. Enkelte har udløbere, men de fleste breder sig kun langsomt.
Alunrod kan bruges mange steder i have og landskab. Hvis man planter tæt, er det en glimrende bunddække, men den kan også plantes som en gruppe eller som krukkeplante. Det vigtigste er, at der er godt dræn i jorden, den aldrig må stå i blivende vand, da den så vil dø.
Der findes mange fine sorter af alunrod – her en af de mange sorter med variegerede blade. Landbohøjskolens Have 7. jan. 2008 (mild vinter). Foto: Karna Maj
Når planten kaldes alunrod, skyldes det at plantens rødder smager som alun – bittert og snerpende. Bladene har også en smule bitter smag, men friske blade kan fint bruges i salatskålen for at give en smule bitterhed.
Man kan sagtens selv formere alunrod. Den er let at dele, bare en spade gennem en større plante, så har man let 4–5 planter. Man kan naturligvis få endnu flere planter ud af det, hvis man piller planten fra hinanden og får mange fine delinger med rod og blade.
De senere år er butikkerne blevet oversvømmet med nye sorter af alunrod. I dag er der mange nuancer af rødlige, men også okkerfarvede og næsten orange – der er sorter, som næsten er transparente, og hvor farverne er koncentreret om bladnerverne. Det ser ikke ud til at få en ende med nye sorter, og det lyder i første omgang godt, men efterhånden kommer der sorter, som er meget svage, som næsten ikke har klorofyl og derfor ikke kan lave megen fotosyntese. Der kommer også planter som er golde og ikke sætter frø.
Naturligvis kommer der også gode sorter ud af det:
Nedenfor ses billeder af nogle sorter dyrket i danske haver.
En af de meget farverige sorter er ‘Peach Flambe’ Foto: Bolette Crossland
Sorten ‘Ring of Fire’. 31. okt 2010. Foto: Karna Maj
Sorten ‘Checkers’ med rimfrost. 21. okt. 2010. Foto: Bolette Crossland
Sorten ‘Burnished Bronze’ har visne blade i januar, hvor en del andre sorter af alunrod ikke havde visne blade. Landbohøjskolens Have 7. jan. 2008 (mild vinter). Foto: Karna Maj
Sorten ‘Velvet Nights’. Landbohøjskolens Have 7. jan. 2008 (mild vinter). Foto: Karna Maj
Alunrod i blomst. Her er det sorten ‘Rachel’. Foto: Bolette Crossland
En grønbladet alunrod med koralrøde blomster. Foto: Bolette Crossland
Her har man valgt at bruge en grønbladet alunrod til plantedække foran en hæk. Foto: Bolette Crossland
Sorten ‘Purple Petticoats’ med mørke krusede blade med vinrød bagside. Blomsterne er cremefarvede. Foto: Bolette Crossland
Sorten ‘Green Spice’ Foto: Bolette Crossland
Søg i forhandlerguiden:
Flerårige spiselige planter til haven
Stauder tilltrækker bier, som bestøver.
Alt til den økologiske have
Frø og blomster, også i haven
HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø
Mange forskellige stauder
Eksotiske og specielle er vores liv!
Store samlinger af dagliljer og hosta
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…