Blå anemone

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Når den blå anemone, Hepatica nobilis begynder sin blomstring i marts/april, er foråret rigtig i gang. En klynge med masser af blå blomster med tydelige, hvide støvdragere kan gøre underværker i en forårshave, hvor den kan live op under en lidt kedelig nøgen busk.

I naturen

Blå anemone er vildtvoksende flere steder i Danmark, hvor den især trives i skove på den fede, kalkrige jord. Den adskiller sig på flere punkter fra både gul og hvid anemone. For det første har den trelappede, vintergrønne blade, og for det andet har den ikke udløbere som de andre anemoner og danner derfor aldrig store tæpper. Den har da også et andet botanisk navn end hvid anemone.

I haven

Blå anemone

Blå anemone, Hepatica nobilis blomstrer i marts/april. Foto: Karna Maj

Selv om anemonen i naturen vokser på den fede jord, kan den sagtens trives på andre jorde. Det, der er afgørende, er, at man har en god muldjord, og at man får placeret den, så den ikke er i fuld sol hele dagen. En placering under buske eller træer er at foretrække. Har man først blå anemoner i sin have, vil man i løbet af nogle år finde den rundt omkring, da dens frø transporteres rundt af myrer. Det er nu ikke sådan, at man skal være bange for, at den skal blive ukrudtsagtig, den er på ingen måde aggressiv.

I krukke

Blå anemone er glimrende i potte eller krukke. Fyld potten op med en god muldjord og med lidt grus og sten i bunden, så den ikke står og drukner i krukken. Den kan så udmærket stå og blomstre en måneds tid på terrassen. Hvis man har den i en potte, kan man efter blomstring nedgrave potten med anemonen under en busk. Den placeres i pottekantsdybde og vil derefter kunne stå til næste forår uden problemer.

Bunddække

Den almindelige danske blå anemone egner sig ikke til bunddække, da den ikke har udløbere, men har man lyst til at have den fine blå farve som forårsbunddække, kan man bruge ungarsk anemone, Hepatica transsylvanica, som har lidt lysere blå farve, men som faktisk kan danne et fint bunddække f.eks. sammen med andre skovbundsurter som hvid og gul anemone.

I planteskolen

I planteskolen kan man købe både den danske blå anemone, og den ungarske. Man kan desuden købe sorterne Hepatica nobilis ‘Alba’, som er hvid, Hepatica nobilis ‘Rosea’, som er rosa, og Hepatica nobilis ‘Rubra’, som er rød. Desuden kan man finde balkan-anemone, Anemone blanda, som bl.a. fås i blå og hvid.

Kommentarer

Der er 14 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder > Blå anemone

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider