Anemoner – arter og sorter

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Når anemonerne indtager de danske bøgeskove, er det forår. Eksplosivt vælter de frem og fylder i løbet af kort tid skovbunden og danner det smukkeste hvide tæppe. Mere dansk natur kan man næsten ikke tænke sig. At det slet ikke er så naturligt, er noget helt andet, for det, vi kalder danske bøgeskove, er som regel plantet skov. Ægte skov er meget mere mangfoldig med hensyn til træarter, buske og urter. Men lige meget, smukt er det, og de hvide anemoner er fantastiske.

Anemoner er i ranunkelfamilen. Det vil sige, at de er i samme familie som engblommer, engkabbeleje, juleroser og klematis og naturligvis ranunkler, som i folkemunde kaldes smørblomster.

Når skovbunden farves hvid af anemoner, så er foråret kommet for alvor. Foto: Karna Maj

Hvide og gule anemoner

De mest kendte anemoner i Danmark er hvid anemone, Anemone nemorosa, som vokser i skove, hegn og krat. Hvid anemone er nu ikke altid helt hvid. Blomsterne kan ofte have et næsten lilla skær. Kun i ganske kort tid er de synlige i skoven – som regel i april og maj.

Forårsanemoner lever et hektisk liv. I løbet af meget kort tid skal de op og fange solenergi med de grønne fjersnitdelte blade, og de skal også nå og blomstre og sætte frø, så arten kan overleve. Alt det skal ske, inden træernes blade skygger. Så den største del af anemonernes liv foregår under jorden. Hvid anemone har vandrette tykke, lidt ormeagtige rødder, hvor de opbevarer deres forråd.

Sommeren over er rødderne i dvale, men i løbet af efteråret starter aktiviteten, og der dannes blomsterknopper, som er klar til den hurtige optræden om foråret. I løbet af årene breder de sig langsomt. Anemoner skal insektbestøves, og de er bestemt effektive insektplanter og har store mængder pollen.

Der er findes også gule anemoner, Anemone ranunculoides, som minder rigtig meget om hvid anemone i vækstform. De kan godt vokse i de samme skove som hvid anemone, men her ofte i klynger, hvor jorden er lidt mere fed. Nogle steder kan man møde svovlgul anemone, Anemone × lipsiensis, som er en naturkrydsning mellem gul og hvid anemone.

På den nordlige del af Bornholm kan man møde blegblå anemone, Anemone apennina, som kan minde om hvid anemone, men med flere lyse blålige kronblade. Den er fredet og regnes for en varietet af den sydeuropæiske Anemone apennina og burde derfor have et varietetsnavn.

Anemone nemorosa ‘Robinsoniana’

De hvide anemoner er ikke altid helt hvide. De har ofte et lilla skær. Anemone nemorosa ‘Robinsoniana’ er udvalgt på grund af sine store blomster og fordi de har den fine lilla farve. Foto: Karna Maj

Blå anemoner

I Danmark findes også blå anemoner, Hepatica nobilis, som er en anden slægt end de hvide og gule. Den vokser på kalkholdig lerjord i skov og krat. Her i landet er den mest almindelig på Sjælland, Møn og Bornholm, men også i Østjylland ses den hist og her.

Blå anemone er en lav urt og blomstrer allerede i marts–april. Dens blade er noget anderledes end anemoneblade. Den har vintergrønne trekoblede og helrandede blade. Blå anemone danner ikke sammenhængende kolonier som hvid anemone, da den har en lodret jordstængel og vokser i små tuer. Blomstringen foregår, inden de nye blade kommer frem. Blomsterne er klare blå blomster med hvide støvdragere. Nogle kan have et rødligt skær, og andre er næsten hvide. Den breder sig primært ved frø. Det er den til gengæld også god til, da myrerne spreder dem, fordi de holder meget af det næringsholdige væv på de små nødder med frø.

Hepatica nobilis

Blå anemone er en lav urt og blomstrer allerede i marts–april og er fin i havens skovbundsbed. Foto: Karna Maj

I Pyrenæerne har blå anemone en fætter, en varietet: Hepatica nobilis var. pyrenaica, som har hvide blomster og hvide aftegninger på de grønne blade. En helt anden art af Hepatica er ungarsk anemone, Hepatica transsylvanica, som har større blomster og blade, og som blomstrer lidt tidligere end den danske blå anemone. Den trives de samme steder som vores blå anemone, men stiller ikke så store krav til jordbunden.

I Pyrænærerne vokser en varietet af den blå emone; Hepatica nobilis var. pyrenaica. Den kommer med hvide blomster og står sommeren igennem med grønne Hepatica-blade med hvide aftegninger. Varieteten trives fint i Danmark, hvis den står i halvskygge i en porøs kalkjord. Foto: Jens Thejsen

Balkananemone

I de pontiske bjerge i Tyrkiet og i de baltiske lande kan man i bjergskove og i skovbryn finde den tidligt blomstrende balkananemone, Anemone blanda. Med de mange kronblade kan den minde lidt om blegblå anemone. I naturen er de fleste balkananemoner blå. Enkelte er hvide og alt derimellem. Den er en knoldplante og klarer at vokse både i sol og halvskygge.

Balkananemone trives glimrende i Danmark og kan danne et flot forårsbunddække. Enkelte steder er den forvildet i naturen, men da den ikke er aggressiv, giver det ikke problemer.

I det tidlige forår står balkan­anemone i fuldt flor. Her danner den et helt svensk bunddække sammen med den flotte, men forhadte, vorterod, Ranunculus ficaria. Det er et effektivt dække, som holder på næringssalte, beskytter jorden og samtidig er smukt. Foto: Jens Thejsen

Alle anemonearter er gode biplanter med store mængder pollen. Man skal være opmærksom på, at mange af de fyldte anemoner ikke har pollen, da støvbladene er omdannet til kronblade. På billedet ses Anemone blanda. Foto: Jens Thejsen

Sommeranemone

Anemone sylvestris er en sej anemone, som i naturen kan tage kampen op mod græsset. Den er bl.a. vildtvoksende på Øland og Gotland, hvor den vokser på strandenge og efterhånden også i vejkanterne. Artsnavnet sylvestris hentyder til, at den skulle vokse i skov, men det er ikke tilfældet. Den trives bedst, hvor der næsten er fuld sol. Den vokser bedst i en let jord, som dog ikke må være helt tør. Sommeranemonen er en staude, som bliver 30–50 cm høj, danner løse tuer og spreder sig meget langsomt ved svage udløbere. I maj–juni blomstrer den med hvide, næsten gennemsigtige blomster med gule støvdragere. Læs også om sommeranemone i artiklen Sommeranemone og blomstereng.

Høstanemone

Høstanemoner er almindelige planter i danske haver og er smukke og gode efterårsstauder. Det er oprette, stivstilkede stauder med store blomster, som kan være fra hvide til lysrosa og mørkrosa. Da de breder sig langsomt ved udløbere, kan de efterhånden danne en flot mørkegrøn bund med svævende blomster. Deres oprindelsessted er Østasien, hvor de vokser i blandede skove. Høstanemone trives da også bedst i en god humusholdig jord i halvskygge eller sol med vandrende skygge. De trives dårligt i en tør jord. Det, man kalder høstanemoner, omfatter både arten Anemone hupehensis, varieteten Anemone hupehensis var. japonica og efterhånden en del hybrider.

Franske anemoner

En lidt eksotisk anemone er fransk anemone, Anemone coronaria. Selv om den har fået det danske navn fransk anemone, er den mere almindelig i Tyrkiet og findes også på den iberiske halvø, hvor den vokser i bjergene i gruset, varm jord. Det er en 20–30 cm høj urt med stor variation. Blomsterne kan være fra blålige til røde og næsten hvide, men alle med mørke, næsten blåsorte støvdragere. De kan være enkle og halvfyldte, og derfor har der naturligvis været rig mulighed for at udvælge mange sorter. På oprindelsesstederne er franske anemoner flerårige planter, men i Danmark må man tage knoldene op om efteråret og opbevare dem indendørs om vinteren. Hvis man har sat knoldene i en sandet jord med et godt dræn, kan den nogle steder godt overleve vinteren udendørs, men det nytter ikke at dække planten. Det er et godt dræn, som er det vigtigste.

Franske anemoner er ikke hårdføre i Danmark, men man kan med held bruge dem i krukker eller et varmt sted i haven. Knoldene skal tages op om efteråret. Det bedste resultat får man i en let jord. Foto: Jens Thejsen

Anemonesorter

Anemone nemorosa
‘Alba Plena’ – fyldt hvid
‘Robinsoniana’ – blålilla, store blomster
‘Bracteata Plena’ – hvid og fyldt
‘Gigantea Rubra’ – rødlig

Anemone ranunculoides
‘Flora Plena’ – gul og fyldt

Anemone sylvestris
‘Elise Fellman’ – hvid og fyldt

Anemone blanda
‘White Splendour’ – hvide, store blomster
‘Charmer’ – rosa
‘Pink Star’ – pink
‘Radar’ – mørk rosa

Anemone hupehensis
‘Septembercharm’ – rosa
‘Splendens Perfecta’ – mørk rosa

Anemone × hupehensis
‘Honorine Jobert’ – hvid
‘Königin Charlotte’ – lys rosa
‘Rubra’ – mørk rosa

Anemone coronaria
‘Hollandia – rød
’The bride‘ – hvid
’Blue Poppy‘ – mørk blå

Hepatica nobilis
’Alba‘ – hvid
’Rosea‘ – rosa
’Mona‘ – rødlig
’Rubra plena‘ – rød

Hepatica transsylvanica
’Eisvogel‘ – let blålig hvid
’Alba‘ – hvid
’Rosea’ – rosa

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Solsikken

Alt til den økologiske have

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder > Anemoner – arter og sorter

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider