Sibirisk iris og gul iris

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Iris er en planteslægt med stor variation i vækstform, størrelse og farve, og alligevel er man altid klar over, at det er en iris, når den står med sine karakteristiske blomster med nedhængende kronblade. Iris har givet navn til irisfamilien, som ud over iris bl.a. omfatter: krokus, gladiolus, fresia, montbretia og græslilje (blåøje). Der findes et par hundrede arter og endnu flere sorter. Her skal kun omtales to gode arter.

Sibirisk iris

En af de flotteste irisarter er uden tvivl sibirisk iris, Iris sibirica. Den vokser i naturen i fugtige områder, hvor man kan træffe den i Østeuropa, men man kan også være heldig at finde den i fugtige enge i Østrig. Det er en opret staude, som kan blive knap en meter høj. Den er tuedannende og bliver kun langsomt til en stor fyldig plante. Bladene er græslignende. Det helt specielle er blomsten. Lige fra de første blå farver viser sig i knoppen, til den afblomstrer, er den smuk. Den blomstrer fra slutningen af maj til midt i juni med duftende fine blomster. Blomsten er mørk eller lys blå med flotte aftegninger på de nedadbøjede kronblade. Selv når den om efteråret står med frøkapsler, er den meget dekorativ.

I haven

Iris sibirica er en glimrende haveplante, selvfølgelig trives den bedst, hvor der er fugtigt, men den klarer sig fint i en lerjord eller en god humusrig havejord. Den foretrækker at stå et sted med sol eller halvskygge.

Den er meget let at formere ved deling om foråret. Her lirkes planten i flere stykker. Hvis der er tale om en ældre plante, kan det være nødvendigt at bruge grovere metoder som en spade.

Gul iris

Den gule iris, Iris pseudocorus, kaldes også for sværdlilje. Den er vildtvoksende i Danmark, hvor den stortrives i fugtig jord ved søer, åer og vandhuller. Gul iris er en kraftig staude, som bliver op til ca. 125 cm. Den har et meget kraftigt rodsystem og breder sig villigt. Det er de skarpe sværdformede blade, som har givet den navnet sværdlilje. Den blomstrer i juni med flotte gule blomster. På de nedadbøjede kronblade er der fine mørke aftegninger.

Gul iris er en staude til den store have med plads til, at den kan bredde sig. De kraftige rødder vokser til siden og kan i naturen danne hele bestande. Den trives bedst i fuld sol eller halvskygge. Den formeres ved deling om foråret, eller den kan frøformeres.

Kommentarer

Der er 9 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder > Sibirisk iris og gul iris

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider