Japansk star

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Japansk star i vand

Japansk star tåler også en enkelt oversvømmelse uden at tage skade. Foto: Jens Thejsen

Midt om vinteren, enten den er hvid eller grå, er det en god oplevelse med stedsegrønne, bunddækkende græsser som japansk star, der både tåler sne og en enkelt oversvømmelse og fortsat er smuk.

Fra japanske bjergskove

Dette stargræs er hjemmehørende i det centrale og sydlige Japan, hvor det vokser i bjergskove. Japansk star trives da også bedst i en humusrig, fugtighedsbevarende jord og danner i skovens skygge en spændende bølgende skovbund.

Japansk star, Carex morrowii, er en variabel art, og der findes flere varieteter og sorter. Arten bliver 25–40 cm høj. Den har smalle stive mørkegrønne, overhængende blade, som danner en fin tue. Det er sjældent, at man ser selve arten, da det særligt er varigerede planter, man gennem tiderne er gået efter. Der er derfor udvalgt mange sorter med stribede blade og med forskellig vækstform. Der findes former, som danner udløbere, og former, som kun forbliver en tue. Om foråret blomster japansk star med små mørke aks med hvide støvdragere.

Varieteter og sorter af japansk star

  • Carex morrowii ‘Variegata’. Den mest brugte sort er ‘Variegata’, som er en stedsegrøn og tueformet sort med hvide striber, og den formerer sig ikke ved udløbere. Selve sorten er ikke en klon, så der kan være en del forskel på planternes udseende. Men generelt er den en god, stabil plante, som – hvis den plantes tæt – med tiden kan danne et smukt bølgende bunddække, som er 30- 40 cm højt.
  • Carex morrowii ‘Ice dance’. Det er en sort med cremefarvede striber. Den bliver knap så høj som ‘Variegata’. Men den formerer sig ved underjordiske udløbere og vil efterhånden kunne danne et fint dækkende tæppe. Bunddækket får en noget anden karakter end ‘Variegata’, da det ikke bliver så fint bølgende af tuer, men bliver et mere ensartet tæppe.
  • Carex morrowii var. temnolepis ‘Silk Tassel’. Denne sort er udvalgt fra en ikke så almindelig varietet, Carex morrowii var. temnolepis. I modsætning til de andre sorter og selve arten, så kræver denne sort ikke fuld skygge for at udvikle sig godt, den kan sagtens klare sol og vandrende skygge. Det er en noget anderledes let sort, da den har smalle, knap så læderagtige, lyse blade.

Carex er i halvgræsfamilien Cyperaceae.

Japansk star

Der er udvalgt mange sorter med stribede blade. Foto: Jens Thejsen

Anvendelse

Japansk star i sne

Japansk star kan bruges som bundække og er utrolig smuk midt på vinteren med snedække. Foto: Jens Thejsen

Japansk star er en glimrende bunddækkende plante, som ved udplantning af 7–9 planter pr. m² kan danne et flot tæppe med forskellig struktur alt efter sort. ‘Ice Dance’ giver et lavt grønt tæppe, ‘Silk Tassel’ giver det lette tæppe, og ‘Variegata’ giver bunden en helt særpræget struktur med det bølgende grønne hav af tuer.

Bunden efterlader meget fine muligheder for at lade stauder dukke op året igennem, f.eks. giver det en spændende struktur med sølvlys, Cimicifuga sp., eller storblomstret fingerbøl, Digitalis grandiflorum.

Det er vigtigt ikke at spare på planterne. Man skal plante så tæt som foreskrevet, hvis man vil have et flot bunddække. Man kan meget let formere disse stargræsser selv; både forår og efterår kan man dele sine græsser og derved hurtigt få mange planter.

Andre arter af stargræsser

Også andre stargræsser er velegnede:

Palmebladet star, Carex muskingumensis, danner en lav palmelund. Den trives i fugtighedsbevarende jord i sol eller halvskygge.

Fuglestar, Carex ornithopoda ‘Variegata’, kan ligne en lav udgave af japansk star. Den har smalle blade og bliver omkring 25 cm høj. Trives både i sol og skygge, men kræver lerjord eller god humusjord, hvis den skal udvikle sig godt i solen.

Den lille skyggestar, Carex umbrosa, er en fascinerende stargræs. Den danner fine, men ikke helt faste tuer og har meget smalle grønne blade. Skyggestar er ikke meget brugt, men har flere anvendelsesmuligheder: den kan bruges som stenbedsplante, og den er fin som krukkegræs, men kan altså også gøre sig som bunddække i mindre haver. Der skal plantes omkring 10 -12 planter pr. m². hvis det skal se ud af noget

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Staudestedet

Mange forskellige stauder

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Solsikken

Alt til den økologiske have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder > Japansk star

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider