Arter og sorter af klematis

Af Lene Palmer, selvstændig havearkitekt, Havearkitekt Lene Palmer

Klematis kan bidrage til haven med frodighed og et overdådigt blomsterflor. Men det kræver lidt omhu, hvis planterne skal blive til det man drømmer om. Denne artikel viser eksempler på arter og sorter af klematis. Se også artiklen: Plantning og pleje af klematis.

Clematis montana

En god klematis at starte med er Clematis montana. Jeg har flere gange set den plantet op ad hegn, på steder hvor græsplænen går helt op til hegnet. Den har overlevet fint, mens andre klematis, der er plantet langs hegnet samtidigt, er gået ud. (Hverken plantning eller pleje har nok været optimal). Clematis montana har en meget kraftig vækst. Den kan blive omkring 10 m høj, så den egner sig til store pergolaer, hegn og høje træer. Den har ret små blomster med 4 kronblade (blosterblade) i rosa og hvide nuancer og blomstrer i maj – juni. Nogle af sorterne dufter.

Beskæring: Gruppe 1

Eksempler på Clematis montana med duft:
Rosa: ‘Mayleen’ og ‘Elisabeth’
Hvid: ‘Alexander’ og var. Wilsonii

Klematis montana

Ukendt sort af klematis montana. Foto: Karna Maj

Clematis alpina og clematis macropetala

Disse klematis blomstrer allerede i april – maj. De kan forekomme sarte, med deres spinkle vækst, fligede blade og ret små nikkende blomster. Men jeg har en selvsået Clematis alpina i hækken ud mod vejen, og den trives fint, selv om jeg intet gør. Det skal dog siges, at hækken vender mod nordvest, og der er grusfortov, der aldrig bliver saltet. Clematis alpina bliver 3–3,5 m høj, mens Clematis macropetala bliver 2,5–3 m høj. De er gode i mindre haverum, op i buske og mindre træer og som bunddække. De fås med blomster i blå, lilla, røde, rosa og hvide nuancer.

Beskæring: Gruppe 1

Clematis alpina ‘Pamela Jackman’. Foto: Ellen Lotz

Clematis macropetala ‘Markham’s Pink’. Foto: Suzette Frovin

Storblomstrede klematis

Når man drømmer om at plante klematis, er det ofte de storblomstrede klematis, man har i tankerne. De har store flotte blomster med 6 til 8 kronblade (blosterblade). Nogle sorter har fyldte blomster, dog som regel kun under første blomstring. Storblomstrede klematis blomstrer både i maj – juni og igen i sensommeren. De har typisk en moderat vækst, og kan alt efter sort blive 2 til 3,5 m høje. De er fine på espalierer, plantestativer og op i buske og små træer. De kraftigst voksende, som f.eks. ‘Nelly Moser’, kan også bruges på pergolaer. De fås med blomster i blå, lilla, røde, rosa og hvide nuancer.

Beskæring: Gruppe 2

Clematis ‘The President’.

Til venstre: Clematis ‘The President’ (foto:Marianne Bengtsen).Til højre:Clematis ‘Multi Blue’ (foto: Nanna Johansen).

Clematis ‘Madame Le Coultre’. Foto: Knud Halsskov

Sentblomstrende klematis

Clematis ‘Ville de Lyon’.

Clematis ‘Ville de Lyon’. Foto: Marianne Bengtsen

Disse klematis har typisk små til mellemstore blomster med 4 til 6 kronblade (blosterblade). Nogle har endda ret store blomster, og andre har nikkende blomster. De blomstrer i juli – september og har moderat til kraftig vækst. Clematis vitalba, der er hjemmehørende i Danmark, har en meget kraftig vækst. De moderatvoksende er fine på espalierer og op i engangsblomstrende klatreroser, buske og små træer, mens de kraftigere voksende også kan bruges til store træer og pergolaer. De fås med blomster i blå, lilla, røde, rosa og hvide nuancer, men der findes også nogle med små nikkende gule blomster, bl.a. Clematis orientalis ‘Orange Peel’.

Beskæring: Gruppe 3

Klematis ‘Blekitny Aniol’

Klematis ‘Blekitny Aniol’ (‘Blue Angel’) i gammelt kroget fyrretræ. Foto: Lene Palmer

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Bjarne’s frø og planter

Passiflora og meget andet

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Klatreplanter > Arter og sorter af klematis

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider