Spørg eksperterne

Hvordan flyttes 2–3 m høje birketræer?

For at undgå at købe nye træer, vil jeg flytte 2–3 m høje selvsåede birketræer. Kan det lade sig gøre og hvordan? Hvis det er muligt, hvilken pleje skal de have mht. bundforhold og pasning? På forhånd tak!

Med venlig hilsen
B. Kleist, april 2002

Svar

Når træerne er så store, som det nævnes her, kan det anbefales at lave arbejdet ad to omgange.

I første omgang stikker man med en spade i en cirkel hele vejen rundt om træet, gerne i en radius på 0,5–1 meter. Hvert stik skal være helt lodret, og de enkelte stik skal være i forlængelse af hinanden, så hele cirklen er markeret med de dybest mulige stik. Dette arbejde skal helst gøres efter løvfald sidst i oktober eller først i november.

I anden omgang graver man træerne op, sådan at klumpen inden for spadestikcirklen følger med træet. Det kan godt ske, at der er rødder, som ikke blev stukket over om efteråret, og som må afbrydes nu. Det vigtige er at få hele det nydannede rodnet inde i den runde klump med over i det nye plantehul. Denne del af arbejdet gør man bedst, når birkenes knopper viser »grøn spids«, og det gør de som regel i første halvdel af april.

Hvis træerne havde været mindre (f.eks. 1–1,5 meter høje), kunne man i stedet have gravet dem op og flyttet dem i én omgang og senest på denne årstid. Hvis man tør tage chancen, kan det også lykkes med større træer, men antallet af døde og alvorligt handicappede træer stiger med størrelsen.

Det vil være klogt at forberede det blivende voksested ved at grave et hul i f.eks. to spadestiks dybde. Det er vigtigt at holde den mørkfarvede muld for sig og den grå eller lysegule råjord for sig. Ved plantningen skal råjorden nemlig ned først, mens mulden skal danne overjord.

En vanding af klumpen omkring træerne og ned i det åbne hul 2 døgn før omplantningen vil forbedre træernes chancer for at klare sig gennem krisen. Endelig kan det være nødvendigt at fæstne træerne til hver deres stok i 3–4 år for at sikre dem en ordentlig forankring. Stokken skal ikke være mere end 100 cm lang (dvs. 50 cm under og 50 cm over jorden), men til gengæld skal træet bindes godt fast til stokkens øverste ende.

Når tingene er blevet gjort sådan, bør træerne kunne overleve flytningen.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Hvordan flyttes 2–3 m høje birketræer?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider