Spørg eksperterne

Kan man beskære roser sidst i februar?

Mine roser er siden slutning af januar begyndt at skyde friske skud. Nu er der mindst 20–30 nye skud på alle roserne. Kan man beskære dem allerede nu. Eller er der forsat fare for, at de bliver ødelagt af nattefrost, hvis der kommer frost?

Med venlig hilsen
Roseavler, februar 2008

Svar

Mine roser har også store røde skud, hvor bladene endda er begyndt at folde sig ud. Og man går jo og ærgrer sig lidt på plantens vegne over al den energi, der bruges til skud, som bare skal fjernes senere. Og det giver jo uværgeligt den kætterske tanke at beskære allerede i februar. God gartnerisk opførsel er at vente med at beskære, til vinteren med sikkerhed er ovre, det vil sige først i april.

Roserne skyder tidligt efter den milde vinter i 2008.

Rosenskud fotograferet 28. februar 2008. Det er de små skud på den yderste del af grenene, som skyder nu. De skud, som vi er interesseret i til den kommende sæson kommer længere nede på stammerne, og de skyder først senere, eller når vi klipper rosen ned. Foto: Karna Maj

Det er de mildere vintre, som får roserne og andre buske og træer til at gå meget tidligt i gang med at skyde. Sidste år husker vi også som mild, men faktisk var der en periode med sne og frost i uge 9 sidste år. Selv helt ind i april kan man få en gang sne og frost. Så det du spørger om, kan ikke besvares, da ingen af os kender den næste måneds vejr.

Du kan gamble og skære roserne ned. Hvis det milde verjr fortsætter, så er du en helt, at du har truffet den rigtige beslutning. Hvis vi i marts får 14 dage med barfrost, eller måske bare få dage med hård barfrost og megen blæst, så risikerer du, at næste hold knopper længere nede på grenene bliver frostskadede. I det øjeblik, du beskærer, begynder rosen jo at udvikle nye knopper – og nu er du nede, hvor det er de skud, du skal bruge til sommerens blomstring, der skyder frem. I allerværste tilfælde bliver roserne så frostskadede, at de må skyde nedefra basis, og det sætter dem meget tilbage, både i buskstørrelse, tidlighed og blomsterantal.

Så du må selv træffe din beslutning. Jeg venter lidt endnu og vurderer så situationen fra midt i marts og frem med hensyn til, hvornår jeg beskærer.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Scandinavian Gardening

Klipper grene over med Ø op til 5,8 cm

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Kan man beskære roser sidst i februar?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider