Spørg eksperterne

Hvordan beskæres en stor gren ind til stammen?

Har netop afsavet en gren med ca 1/6 Ø af stammens. Der er nu en ca. 40 cm lang stab tilbage, som jo skal væk. Men der er ingen synlig krave inde ved stammen, så skal jeg vente et år ellerto, indtil kraven fremkommer?

Gør det skade på træet at behandle såret med rodalon?

Med venlig hilsen
Martin Hansen, februar 2009

Svar

Det er afprøvet under kontrollerbare, videnskabelige forhold, om de såkalde »sårbehandlingsmidler« gavner træerne. I den forbindelse afprøvede man også alle mulige husholdningsartikler og »gode råd«, herunder bl.a. desinfektionsmidler som Rodalon(R).

I hele forsøgsrækken var der kun to midler, som ikke gjorde skade på træerne (men heller ingen gavn), og det var to professionelle behandlingsmidler. Så nej! Brug hverken Rodalon eller andre køkkenartikler på beskæringssår. Det bedste er at lade sårene tørre ud af sig selv, for det standser effektivt alle svampeangreb.

Men nu tilbage til den kraftige stab. Den bliver til en adgangsvej og et fødedepot for de træødelæggende svampe, så den skal fjernes snarest muligt. Der vil ikke blive dannet nogen krave, når hele grene allerede er fjernet, så det nytter ikke at vente på den.

I stedet skal stabben skæres væk med et snit, som er så tæt på cirkelrundt, som det kan gøres. Det betyder, at stabben skal skæres vinkelret over. Det er lettest at skære nedfra og opad-indad, men det er afgørende, at sårets øverste kant kun lige når ind til den barkkam, som markerer adskillelsen mellem stammen og stabben.

Træet vil selv kunne standse angreb ind gennem sårfladen, indkapsle det allerede angrebne og lukke sårfladen ved overvoksning, men tempoet i helbredelse afhænger selvfølgelig af, hvor stort såret er!

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvordan beskæres en stor gren ind til stammen?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider