Spørg eksperterne

Kan jeg selv fjerne en træstub inden græssåning?

Jeg har for nylig fældet et par mindre træer i min have og vil høre, hvad jeg nu gør med den korte stump, der står tilbage? Planen er, at den skal fjernes med alle rødderne, hvorefter der skal sås nyt græs. Hvordan skal jeg bære mig ad med det? Er det noget der kan klares med en skovl?

På forhånd mange tak.

Med venlig hilsen
Claus Dahlfelt, maj 2011

Svar

Den korte stump hedder en træstub, og med et mindre træ kan du sagtens få bugt med dens rødder, så du kan komme til at så græs. Værktøj vil være spade og evt. en økse.

Desværre har du savet stammen af langt nede. Det er bedre at beholde stammen på i nogle meters højde, da man så kan bruge den som vægtstang til at vrikke roden løs med, når en del af rødderne er blevet gravet/hugget over. Det gælder også for buske – fjern aldrig toppen inden opgravning.

Træarten er afgørende for, om det er fortrinsvis vandrette rødder eller en pælerod. Nogle arter har store kraftige rødder, andre et mere fintforgrenet rodnet.

Du må starte med at grave en rende rundt om træstammen – helst inden for kun en halv meter fra træstubben. Efterhånden som du støder på rødder, hakker du dem over en lille halv meter ude. Er de for kraftige for spaden, så hak dem over med øksen. Når du er kommet hele vejen rundt, begynder du med spaden at stikke ind under træstubben og søge efter rødder her, der skal hakkes over.

Måske er træstubben nu så løs, at du kan vrikke den løs. Det ville du have kunnet med stammen som vægtstang. Nu kan du overveje at bruge f.eks. et kraftigt jernrør, som stikkes ind under rodklumpen. Den lægges på et stabilt underlag, f.eks. en flise, og du kan nu bruge den som vægtstang. Har træet pælerod, kan du blive nødt til at hugge den over.

Det lyder besværligt, og det er det også ved større træer, men det her kan du nok klare på en halv time. God timeløn sammenlignet med en rodfræsning. Det her sviner ikke. Efter en rodfræsning skal al flisen samles op og fjernes. Den skal ikke ned i jorden.

Det er ikke nødvendigt at fjerne hver en rodstump inden såning af græs, men du skal have roden væk i mindst 20 cm dybde for at give græsset gode vækstbetingelser. Når roden rådner i løbet af en årrække, vil jordniveauet blive lidt lavere her, men det klares ved at efterfylde med lidt jord ad gangen ovenpå græsset. Rødderne længere ude end din rende behøver du ikke at gøre noget ved, hvis de ikke generer din forberedelse til plænen.

Se fotos af fældning af en sej gammel ene i min have

God arbejdslyst.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Kan jeg selv fjerne en træstub inden græssåning?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider