Spørg eksperterne

Kan vi udtynde eller styne store træer af seljerøn?

Jeg er medlem af grundejerforeningens bestyrelse i et bolighområde i Favrholm i Hillerød. Vi har langs vejene bornholmsk seljerøn som alle træer. De har stået der i 35 år og generer nu ved at tage eftermiddagssolen i mange haver. Så nu skal de beskæres eller stynes.

Som stor natur- og planteelsker er jeg meget bekymret for, om det bliver gjort rigtigt, for træerne er meget smukke. Skal de stynes, altså skæres ned? Hvis ja, hvor meget, så det ikke skader træet? Eller skal de udtyndes. Her er jeg dog i tvivl om, om det er nok til at give solen lov til at komme igennem. Jeg mener, det er bedst at gøre det om vinteren, når træerne hviler, er det rigtigt?

Tusind tak for jeres svar på forhånd.

Med venlig hilsen
Birgitte Høxbroe, oktober 2011

Svar

Først og fremmest må det slås fast, at netop seljerøn tåler beskæring og herunder også styning rimeligt godt. Men det forudsætter, at man kommer i gang med projektet, mens træernes grene er maksimalt 5 cm i diameter, og det tidspunkt må efter beskrivelsen forlængst være overskredet.

En styning eller bare en udtynding så sent i træernes liv vil med sikkerhed (men først hen over 10–20 år) medføre deres død. Værre er, at de bliver farlige for liv og ejendom i mellemtiden. Først vil de tabe grene af forskellig tykkelse og vægt, og til sidst kan man risikere, at hele træer vælter.

Det bedste råd vil derfor være ét af to: enten at lade træerne vokse videre, eller at fjerne dem helt og erstatte dem med nye, smukke træer. Desværre kan man ikke efterplante med røn, når der har stået røn på stedet, og det skyldes det fænomen, der kaldes »jordtræthed«. I stedet kan f. eks. Fujiyamaæble, Malus tschonoskii, anbefales. Det er hårdført, har smukke blomster og flotte paradisæbler samt et rødt efterårsløv.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Kan vi udtynde eller styne store træer af seljerøn?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider