Spørg eksperterne

Kan jeg beskære min koreakornel?

Jeg har købt et dyrere eksemplar (340 kr) af Cornus kousa ‘Satomi’ og til trods for, at de nye skud så ud til at være frosset tilbage, er busken sprunget fint ud og har enkelte »blomster«. Busken er for åben, og den har 60–80 cm lange grene, enkelte endnu længere.

Jeg vil gerne forme busken lidt, så den bliver lidt mere kompakt. Vil den tage mig det ilde op, hvis jeg klipper den noget tilbage efter blomstringen?

Hvor dannes næste års blomster?

Jeg er ved at lave et bed på 10 m i diameter om, efter at vi har fældet et 40 år gammelt grantræ sidste efterår. Grantræet er erstattet med et større hjertetræ og er omgivet af gamle store Rhododendron på ca. 1/4 af arealet. Nu har jeg plantet denne Cornus kousa og en Cornus alba ‘Elegantissima’. Desuden består bunddækket af Hosta, Assarum og kurvebregne plus to gamle hortensia, som desværre er frosset ned i vinter – men skyder fint igen. Det hele ser ret harmonisk ud – men jeg vil gerne styre den nye Cornus ved beskæring.

Med venlig hilsen
Ingeborg Hansen, maj 2013

Svar

Det bliver ikke helt let at lave den rette beskæring af din koreakornel. På den ene side er det enkelt at skære langskuddene tilbage til f.eks. halv længde i perioden juli–september. Planten tåler det godt, og dens reaktion vil være at danne 2–3 sæt sidegrene på hvert skud. Men på den anden side – for der er et men: Blomsterstandene med de hvide højblade dannes i knopper, som sidder yderst på skuddene. En beskæring af den nævnte karakter vil med andre ord forsinke blomstringen i nogle år.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Scandinavian Gardening

Klipper grene over med Ø op til 5,8 cm

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Kan jeg beskære min koreakornel?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider