Spørg eksperterne

Hvordan knudebeskæres et ungt lindetræ?

Jeg har et lindetræ, som jeg plantede for 7 år siden. Det er blevet ca. 4 meter højt – og nu har jeg tænkt mig, at det skal knudebeskæres. Jeg har søgt på nettet for at finde en god beskrivelse af fremgangsmåden – samt det bedste tidspunkt af året at gøre det på, – men har ikke fundet nogen brugbare oplysninger. Jeg har for to år siden trimmet træet, så det har fået en mere åben krone.

Håber at få et svar, så jeg kan komme videre med min plan.

Med venlig hilsen
Karen Egeskov, november 2013

Svar

Det er vigtigt at understrege, at knudebeskæring – som jo er en variant af styning – skal gentages hvert år i januar–februar. Hvis man må indse, at det kan man nok ikke gennemføre, bør man lade helt være og i stedet foretage en årlig udtynding i juli–august måned.

Men lad os nu gå ud fra, at det er noget, man kan og vil gennemføre hver vinter i mange år frem, så indledes knudebeskæringen med, at man saver grenene over på det sted, hvor man ønsker knuden dannet. Det er bedst, hvis træet ikke har dannet grene, der er mere end 5 cm i diameter, da større grene er tilbøjelige til at blive hule og dermed svagere. Dette arbejde udføres i januar–februar.

Næste år har træet dannet et stort antal vanris ved kanten af såret og lidt derunder. Dem fjerner men i januar–februar, – dog sådan, at et enkelt af de tyndeste skud bibeholdes. Det skal til gengæld fjernes næste vinter. I løbet af 2–3 år har træet dannet de ønskede knuder, hvorfra der skyder nye skud frem hver sommer. Dem fjerner man i januar–februar, og sådan fortsætter man hver vinter.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvordan knudebeskæres et ungt lindetræ?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider